Od maja prošle godine Trgovište nema nijednu ekspozituru banke koja radi na teritoriji opštine, a na mnogobrojne apele lokalne vlasti koja nudi da plaća i zakup poslovnog prostora samo da se otvori ekspozitura, do sada nijedna banka nije pokazala interesovanje, izjavio je juče predsednik opštine Trgovište Darko Tomić.


Tomić je kazao da opština pristaje i da banku koja se odluči da otvori ekspozituru u Trgovištu oslobodi plaćanja i komunalne takse, ali da zainteresovanih banaka nema, pa čak ni za otvaranje bankomata.

– Od maja prošle godine, kada su u jednom danu zatvorene ekspoziture Alfa banke i Komercijalne banke, a da nismo dobili jasan odgovor kako i zašto se to desilo, građani Trgovišta suočavaju se sa svakodnevnim problemom da do najbliže banke za platu, penziju ili bilo kakvu uslugu, treba da putuju do 50 kilometara udaljenog Vranja – izjavio je Tomić.

Prema Tomićevim rečima, u jednoj od najsiromašnijih opština na jugu Srbije veliki problem imaju i vlasnici radnji kojima su potrebne svakodnevne uplate pazara, ali i gosti sa strane koji u sezoni godišnjih odmora dolaze u Trgovište gde ih čeka neprijatno iznenađenje da nema banke, niti ijednog bankovnog automata, takođe ni mesta gde da se promene devize.

– U ovoj situaciji i građani i opština mnogo gube, jer koliko košta autobuska karta do Vranja što ide po džepu građana, toliko i ti isti građani kada već podignu platu ili penziju tamo, troše svoj novac u vranjskim marketima pa je ionako slab promet u trgoviškim radnjama dodatno pao – rekao je on.

– Nije nam jasno zašto su banke nezainteresovane za otvaranje ekspoziture ili bar bankomata u Trgovištu koje ima oko 3.000 registrovanih tekućih računa i pedesetak pravnih lica. Deo građana je već prešao na primanje plata i penzija preko pošte, ali ima onih koji su podigli kredite i koji to ne mogu – kazao je Tomić.

Apeli bez rezultata

Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić navodi da „dosadašnji razgovori lokalnih vlasti sa mnogobrojnim predstavnicima banaka, ali i Ministarstvom ekonomije pa i republičkim premijerom nisu doneli nikakav rezultat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari