"Tri decenije od ratova, 10.000 nestalih i dalje bez traga": Crveni krst povodom Međunarodnog dana nestalih 1Foto: FoNet/Crveni krst Srbije

Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović danas je, povodom Međunarodnog dana nestalih, izjavio da nakon tri decenije od izbijanja prvog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije mnoge porodice i dalje tragaju za članovima porodice.

Miladinović je na konferenciji za novinare rekao da je rešavanje sudbine nestalih prioritetna aktivnost Službe traženja Crvenog krsta Srbije i da u bazi te organizacije ima 3.420 predmeta za sva tri sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a da od toga ima još 1.158 aktuelnih predmeta, saopštio je Crveni krst.

On je rekao da je poražavajući podatak da se i dalje u regionu skoro 10.000 osoba vodi kao nestalo iz ratova devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije i da to govori da duže nema ozbiljnijeg pomaka u rešavanju pitanja nestalih lica i pružanja odgovora porodicama o njihovoj sudbini.

Međunarodni dan nestalih, prema njegovim rečima, ima za cilj da podigne svest o sudbini prisilno nestalih i da se javnost podseti na patnju i bol članova porodica, ali i na važnost rasvetljavanja slučajeva nestalih, kao i da se senzibiliše i pouči javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi dragocena za njen pronalazak.

Miladinović je pozvao porodice nestalih da ispune svoju obavezu, otvore zahtev za traženje i daju krv za DNK, jer bez toga nema uspešne potrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari