Kandidati za budućeg reis-ul-ulemu Islamske zajednice u BiH su muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović i muftija sarajevski Husejin ef. Smajić. To su tajnim glasanjem odlučili sabornici na zasedanju Sabora Islamske zajednice u BiH održanom u subotu u Sarajevu.

Glasanje je obavljeno nakon što su četvorica evidentiranih kandidata pred sabornicima predstavili svoje programe rada. Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović je dobio 63 glasa, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović 37, muftija sarajevski Husejin ef. Smajić 36 i hafiz Halil ef. Mehtić 25 glasova. Novi reis-ul-ulema biće izabran 23. septembra, kada će se u Sarajevu sastati šire izborno telo, 380-390 članova, koje će tajnim glasanjem odlučiti ko će od predložena tri kandidata naslediti aktuelnog poglavara Mustafu ef Cerića. Mandat reisa traje sedam godina, a primopredaja dužnosti treba da bude obavljena 19. novembra.

Nakon Sabora Islamske zajednice u BiH, na kojem je od četiri kandidata osvojio najmanje glasova, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiz dr. Halil ef. Mehtić izjavio je da je očekivano ispao iz trke za novog reis-ul-ulemu IZ i za to optužio SDA. „Postojali su vrlo jaki lobiji unutar SDA, koji su unaprijed odredili broj sabornika, tačnije 52 koji su u paketu glasali za ovu trojicu kandidata, a kako bih ja ostao bez podrške, odnosno da bi me eliminirali“, rekao je dr. Mehtić. On je dodao da je politika do krajnjih granica involvirana u rad Islamske zajednice, te je pojasnio da je imao plan da se ova verska zajednica istinski učini nezavisnom od političkog utjecaja. Iako je priznao da mu je drago da je glasanje u Saboru bilo transparentno i demokratsko, Mehtić kaže da je ono što je prethodilo glasanju dalo ovakav rezultat. U izjavi za Danas Mevlud Dudić, potpredsednik Sabora IZ u BiH i član Izborne komisije potvrđuje da su sami izbori bili demokratski, u šta je svako mogao da se uveri. „Niko ne može da kaže da izbori nisu bili pošteni i transparentni. Sa tehničke strane, glasanju ne može ništa da se prigovori, a da li je bilo lobiranja i pritisaka pre glasanja, to je drugo pitanje“, primećuje Dudić. On priznaje da pojedine političke stranke žele da kontrolišu moćnu i uticajnu IZ i poimence navodi SDA „kojoj je posebno stalo da nametne svog čoveka na mestu reisa“. Dudić, ipak, veruje da će se IZ odupreti pokušajima političkih stranaka.

Reis-ul-ulemu IZ u BiH za vrhovnog poglavara priznaje i značajan broj muslimana Srbije, pošto je Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić organizaciono vezana za IZ u BiH. IZ u Srbiji je predložila i podržala tuzlanskog muftiju Kavazovića za reisa, a kako je on dobio najviše kandidatura i glasova na subotnjem zasedanju Sabora, veruje se da je njegov izbor skoro siguran. Ipak, ne mogu se isključiti moguća iznenađenja.

Izbori i u IZ u Srbiji

Novi Pazar – U Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji ovog vikenda je završen drugi krug redovnih izbora, nakon kojih se očekuje izbor odbora 15 medžlisa, skupštine četiri muftijstva (sandžačkog, preševskog, beogradskog i novosadskog) i članova Sabora IZ u Srbiji. Izbori za glavnog muftiju biće organizovani sledećeg leta, jer je njegov mandat petogodišnji, a bira ga Sabor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari