Važeći Zakon o vodama i Pravilnik o ispuštanju otpadnih voda su zastareli, pa je u Srbiji dozvoljeno u reke ispuštati „gotovo sve“. Zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU i rokom za rešavanje problema otpadnih voda do 2018. spreman je Nacrt zakona o vodama i biće pušten na usvajanje po formiranju skupštine.

Važeći Zakon o vodama i Pravilnik o ispuštanju otpadnih voda su zastareli, pa je u Srbiji dozvoljeno u reke ispuštati „gotovo sve“. Zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU i rokom za rešavanje problema otpadnih voda do 2018. spreman je Nacrt zakona o vodama i biće pušten na usvajanje po formiranju skupštine. To su, ukratko, zaključci sa konferencije za novinare povodom najave manifestacije Dan Dunava u godini predsedavanja Srbije Komisiji za zaštitu te reke.
– Država ima obavezu da pomogne lokalnim samoupravama da izgrade fabrike za prečišćenje otpadnih voda i propiše dozvoljene emisije zagađenja. Izgradnju tih fabrika finansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lokalne vlasti. Međutim, trenutno ni lokalne samouprave, ni Ministarstvo nemaju dovoljno sredstava da bi se taj posao završio do 2018. U naseljima koja imaju više od 2.000 stanovnika, sistem za odvođenje otpadnih voda koštao bi oko tri milijarde evra. To su ogromna sredstva i mi te probleme ne možemo rešiti bez pomoći Svetske banke i fondova EU – rekao je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.
Međunarodni Dan Dunava biće obeležen 29. juna u celom slivu i širom Srbije. U slivu najveće evropske reke živi više od 80 miliona ljudi. Dan Dunava se obeležava od 2004. povodom potpisivanja Konvencije za zaštitu te reke. Srbija ove godine predsedava Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav (ICPDR).
– Kao predsedavajući ICPDR postavili smo cilj da Crna Gora ove godine postane članica Komisije. Osim toga, cilj nam je i uspostavljanje sistema obaveštavanja u slučaju akcidenata u slivu Dunava – istakao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Pajkić.
On je naveo da zagađenje Dunavom dolazi u Srbiju iz uzvodnih zemalja, od kojih sisteme za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda nema jedino Mađarska. Kako je i ta zemlja započela izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a Budimpešta bi trebalo do kraja 2010. da dobije centralni prečistač, onda bi celokupno zagađenje Dunava u Srbiji „bilo ono koje sami napravimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari