Lokalna vlast je ovih dana, nakon povećanja cena nekih usluga i nameta, pokazala građanima da ume i da daje, te je oko tri miliona dinara iz budžeta za narednu godinu dodelila humanitarnoj organizaciji Karitas Subotičke biskupije. Taj novac je, kako je objašnjeno, neophodan da bi ova organizacija mogla u 2012. godini nastaviti sa svojim aktivnostima i programima, koji se pre svega odnose na pomoć starijim i bolesnim osobama.


Gradonačelnik Subotice Saša Vućinić je nakon sastanka sa predsednikom Karitasa Ištvanom Dobaijem, istakao da Karitas doživljava kao deo socijalne mreže grada, bez obzira što nije u tom sistemu, te da Grad ceni sve što ova organizacija preduzima kako bi pomogla ljudima u nevolji.

– Ova pomoć je posebno važna jer su donatori Karitasa iz inostranstva u međuvremenu otkazali finansiranje zbog krize u kojoj se nalaze. Usluge Karitasa veoma su značajne za naše sugrađane, i mislim da je nega i briga o ljudima i Karitasa, i Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra, deo iste mreže i iste misije, rekao je Vučinić.

Ištvan Dobai je napomenuo da je to jedinstven primer da jedna humanitarna organizacija, čiji je osnivač crkva, ima ovakvu podršku grada, „što jasno pokazuje da finansijska kriza ne mora podrazumevati i krizu čovekoljubljaô. Sa dobijenom pomoći od grada Karitas će svoju kućnu negu i pomoć uglavnom siromašnim ljudima moći da udvostruči, pa će njom biti obuhvaćeno oko 180 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari