Od 25. novembra prošle, do polovine januara ove godine, Fondu za razvoj poljoprivrede opštine Pirot podneto je pedesetak zahteva za subvencionisanje kamatne stope za kredite za poljoprivredu posredstvom „Prokredit banke“. Iz budžeta opštine obezbeđena su tri miliona dinara za subvencionisanje kamata.


Vesna Lazarević, stručna saradnica za poljoprivredu u SO Pirot i predsednica UO Fonda kaže da je ova banka dosad isplatila 20 kredita ukupne vrednosti oko 50.000 evra, da je devet zahteva odbijeno, a da su ostali zahtevi u razmatranju.

– Pravo učešća na konkursu imaju svi oni koji su registrovali poljoprivredna domaćinstva na području opštine. Sredstva od kredita moći će da se utroše za kupovinu stoke, mehanizacije, zemljišta, gradnju ili adaptaciju objekta, kupovinu plastenika i opreme, nabavku sertifikovanog sadnog materijala za voćnjake ili vinograde, kaže Lazarevićeva.

Goran Božilović iz Krupca kraj Pirota se već šest godina bavi plasteničkom proizvodnjom povrća. Uzeo je kredit od 2.000 evra za kupovinu plastenika, a uskoro kreće i sa proizvodnjom cveća.

– Pomoć opštine oko otplate kamate nam puno znači i moći ćemo da povećamo proizvodnju. Cela moja porodica se time bavi, a povrće prodajemo na pijacama u Pirotu i Dimitrovgradu. Od tih para kupićemo i uređaja za navodnjavanje po sistemu „kap po kap“- kaže Božilovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari