Zdravstveni centar u Požarevcu, sopstvenim sredstvima finansirao je izradu projekta za prenamenu nove zgrade porodilišta, koje je započeto da se gradi u vreme vladavine Slobodana Miloševića, u bolnicu. Projekat prenamene ovog objekta na kome se ništa ne radi od 1999. godine, uradila je firma ,,Osnova projekat“ iz Beograda. Za ove poslove potrebno obezbediti tri miliona evra, a pogodnost je što se radovi mogu izvesti po etapama, kako se budu obezbeđivala sredstva.


Direktor ZC Miodrag Bogosavljević kaže da je samo za prvu fazu potrebno obezbediti milion evra.

– Imamo pripremljenu kompletnu dokumentaciju za konkurisanje kod evropskih ali i naših fondova i samo čekamo da se objave tenderi. Sa predstavnicima ZC iz grada Rešica u Rumuniji imamo potpisan sporazum da zajednički konkurišemo kod evropskih fondova za sumu od 950.000 evra. Nama bi po tom sporazmu trebalo da pripadne 850.000 evra a reč je o projektu prekogranične saradnje kojim se stimulišu ljudi iz pograničnih područja da međusobno sarađuju. Naša lokalna samouprava potpisala je pismo o namerama da i ona hoće da se uključi i obezbedi deset posto novca, a i Gradsko veće Požarevca se izjasnilo da sa 5o posto hoće da kreditira radove na ovom objektu, ističe direktor ZC Miodrag Bogosavljević.

Takođe i Ministarstvo zdravlja Srbije voljno je da nam obezbedi deset miliona dinara za kupovinu kancelarijske i nedostajuće medicinske opreme. Sa tim novcem mi bi mogli da uradimo prvu fazu prenamene zgrade novog porodilišta u bolnicu ali je pitanje kada će ta sredstva biti obezbeđena. Iako posedujemo svu potrebnu dokumentaciju teško je verovati da novac može da bude obezbeđen na vreme i radovi krenu u ovoj godini, dodao je Bogosavljević.

Projektom prenamene predviđeno je da se suturenska i prizemna etaža prenamenuju u u prostor za dijagnoastičke procedure i mini urgenti centar sa polikliničkim službama. U toj suturenskoj etaži planirano je da bude smeštena patologija, rentgen i laboratorije a u prizemlju, gde će ustvari biti ulaz u bolnicu, nalaziće se urgentni centar i polikliničke ambulante. Druga etaža je predviđena za ginekologiju, treća za hirurgiju i urologiju a na četvrtoj biće hiruške sale i intenzivna nega hiruških bolesnika. Projekat koji je urađen predviđa etapnu gradnju zbog poznate ekonomske situacije i nedostatka para. U ZC u Požarevcu smatraju da prenamena zgrade porodilišta treba da doprinese i funkcionalnijem radu cele zdravstvene službe i da će se dobiti novi prostor koji može da se iskoristi za druge službe.

– Sadašnja zgrada bolnice je nefunkcionalna i postoje neke nelogičnosti, pa nam je dijaliza u centru bolnice a i prijemna služba je takođe na neogovarajućem mestu. Kada se bude obavila prenamena zgrade porodilišta deo zgrade sadašnje bolnice, gde se nalazi neuropsihijatrija, infektivno odeljenje i dermatoveneorologija, moći će da se ponudi za naprimer izgradnju staračkog doma kojeg u Požarevcu nema, ističe direktor Bogosavljević.

Na zgradi porodilišta ništa se ne radi od 1999. godine iako je najvećim delom bila završena. Posle oktobarskih promena tadašnja opština Požarevac, kao investitor, izmirila je sve obaveze, tek posle dugotrajnog suđenja i donete pravosnažne presudu, preduzeću Ratko Mitrović iz Beograda, koje je bilo izvođač radova. Iako je to preduzeće tražilo da im se plati samo dugovanje za izvršene radove, nešto preko 30 miliona dinara, tadašnji čelnici opštine na čelu sa predsednikom Slavoljubom Matićem, odbili su taj predlogog rekavši da dugove socijalista i julovaca neće da plaćaju. Zbog te nerazumne odluke tadašnjih čelnika Požarevca, iz gradskog budžeta, nakon pravosnažne presude, Ratku Mitroviću pored glavnice od oko 30 miliona dinara, plaćeno je još 50 miliona na ime kamata i sudskih troškova. Zbog te naplate račun gradskog budžeta jedno vreme je bio blokiran. Zato ne iznenađuje što i odbornici Gradske skupštine traže da se konačno reši sudbina ovog objekta.

Markovo porodilište

Požarevačko porodilište počelo je da se gradi na osnovu želje i ideje Marka Miloševića, koju mu je usadio ujak njegove žene Milice, koji je u to vreme bio, a i sada je, načelnik ginekologije u Požarevcu. Slobodan Milošević je bio protiv toga, ali je Markova majka Mira Marković bila oduševljena idejom, pa je izdejstvovala kod tadašnji vlasti da se porodilište gradi. I sam Marko je tu video neki svoj lični interes i založio se da se porodilište što pre izgradi. Njegovu izgradnju prekinule su petooktobarske promene, iako je bilo 80 odsto završeno, piše u transkriptima Hrvatskih tajnih službi koji su tajno prisluškivali razgovore Slobodana Miloševića sa sinom Markom i Markovih razgovora sa majkom Mirom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari