Za zalaganje i doprnos u zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine u 2014. gcdini tri ogranka iz sastava JP elektroprivreda Srbije – „TE – KO Kostolac“, „TENT“ i RB „Kolubara“ – dobila su Plaketu Udruženja za zaštitu vazduha Srbije. Ovo priznanje uručeno je 22. septembra, na otvaranju Integrisanog savetovanja sa međunarodnim učešćem, koje je do 24. septembra organizovano u Zrenjaninu.


U okviru ovog integrisanog skupa održano je četvrto savetovanje posvećeno odsumporavanju dimnih gasova, sedmo savetovanje „Deponije pepela, šljake i jalovine u termoelektranama i rudnicima“ i 43. savetovanje u okviru kojeg je centralna tema bila zaštita vazduha. Cilj ovog savetovanja je da ukaže na primenu nove zakonske regulative, akcione planove i pronalaženja optimalnih rešenja u zaštiti kvaliteta vazduha u funkciji zaštite životne sredine i održivog razvoja, rečeno je u uvodnom delu skupa.

– Do kraja 2015. godine očekuje nas usvajanje tri vrlo važne uredbe, na kojima aktivno radimo. To su Uredba o ograničenim vrednostima emisije postrojenja za sagorevanje, zatim Uredba o merenjima zagađujućih materija u vazduh i Uredba o grnaičnim vrednostima emisije iz stacionarnih izvora zagađivanja. Treba dodati i Uredbu o listama kategorija kvaliteta vazduha. To je nešto što se unapređuje svake godine i što služi za dalje sprovođenje mera za zaštitu vazduha, rekla je Dušica Radojčić iz Odseka za zaštitu vazduha i ozonskog omotača u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Inače, pored nagrađenih preduzeća za postignute rezultate na zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine, poveljom su nagrađeni i pojedinci, među kojima i trojica pojedinaca iz EPS-a dvojica stručnjaka iz Ogranka „TE – KO Kostolac“ – Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju eektrične energije u ogranku i Dragan Živić, direktor TE „Kostolac B“, kao i Vojin Todorović, direktor korporativnih poslova u ogranku TENT.

Za Dragana Živića, direktora TE Kostolac B, ovogodišnje priznanje za doprinos u oblasti ekologije predstavlja dodatni motiv da u narednom periodu ogranak „TE – KO Kostolac“ ispuni planove u proizvodnji električne energije i uglja i da završi započete projekte.

– Pored urađenog kapitalnog remonta bloka B2 i produžetka radnog veka, zamenjeno je kompletno elektrofiltersko postrojenje a zahvaljujući kineskom kreditnom aranžmanu gradimo Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka u „TE Kostolac B“. Takođe intenzivno radimo na pripremi za izgradnju bloka novog B3, koji će kao i blokovi B1 i B2 imati snagu od 350 megavata, naveo je Živić.

Na stručnom skupu u Zrenjaninu predstavljeno je oko 40 radova, domaćih i stranih stručnjaka podeljenih po tematskim oblastima. Stručnjaci iz ogranaka EPS-a predstavili su desetak radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari