U toku prošle godine opština Pirot je sa po 1.000 evra pomogla 10 parova koji vantelesnom oplodnjom pokušavaju da dođu do potomstva, a u ovoj godini pomoć je dobil0 još 14 parova. Prošle godine rođene su četiri bebe, od kojih je jedna porodica dobila bliznakinje. Od 14 parova koji su dobili pomoć u ovoj godini, još uvek nema podataka o rezultatima veštačke oplodnje. Pomoć opštine za vantelesnu oplodnju traži još 46 bračnih parova.U opštini kažu da će se sa ovom vrstom pomoći nastaviti i dalje.

Šef Službe dečje zaštite oštine Pirot Slaviša Stanisavljević kaže za Danas da je pomoć opštine Pirot parovima koji vantelesnom oplodnjom pokušavaju da dođu do potomstva, još jedan doprinos borbi protiv bele kuge.

– Opština Pirot prošle je godine prvi put preko Lokalnog plana akcije za decu (LPA) izdvojila sredstva za deset bračnih parova. Svako od njih je dobio po 80.000 dinara. Ideja o ovoj pomoći bračnim parovima koji samo na ovaj način mogu da dobiju decu, potekla je od predsednika opštine Pirot Vladana Vasića koji je to obećao prilikom uručivanja skenera bolnici. Uradili smo najpre bazu podataka koja kaže da se u Pirotu za pomoć prijavilo 46 bračnih parova. Prošle godine je pomoć dobilo 10, a ove 14 parova. Prošle godine od deset parova, tri trudnoće su bile uspešne. Ove godine od 14 parova još uvek nema podataka o rezultatima veštačke oplodnje – kaže Slavica Stanisavljević.

Prema njenim rečima, to što opština daje pomoć, jeste samo jedna četvrtina ukupnih troškova koji iznose oko 4.500 evra. Troškovi se dodatno povećavaju za žene iz unutrašnjosti koje moraju da putuju do Beograda , Novog Sada ili odlaze u Sloveniju. Svi ti odlasci mnogo koštaju.

– Priče tih žena koje se bore za potomstvo jako su tužne. Kažu da je put mukotrpan i neizvestan. Ovim porodicama Republički zavod za zdravstveno osiguranje za sada sem plaćanja troškova samog čina vantelesne oplopdnje koji košta 2.000 evra, ništa drugo od troškova ne refundira. Sve ostalo ovi parovi plaćaju sami. To su troškovi putovanja i hormonske terapije Opština će ovu akciju nastaviti i dalje – kaže Stanisavljevićeva.

Biljana (37) i Milan Todorović (35) iz Pirota su obe ćerke – petogodišnju Anu i osmomesečnu Nedu dobili vantelesnom oplodnjom. Srećni su što su posle nekoliko godina dobili decu, najveću radost u njihovom životu. U braku su 11 godina. Biljana radi na dečjoj stomatologiji dispanzera, a Milan je vatrogasac u Tigru.

– Šest godina nismo imali dece. Išli smo u mnoge klinike, pokušavajući da dobijemo decu. Ne mogu ni da vam opišem kroz šta smo sve prošli. A onda smo saznali adresu Klinike u Jevremovoj ulici u Beogradu gde je sve na našu veliku radost, urodilo plodom – kaže srećni otac Milan.

Ćerka Ana se rodila 2003. godine. Niihovoj sreći nije bilo kraja. Ni drugo dete nisu mogli da dobiju prirodnim putem, već isto vantelesnom oplodnjom. Pre osam meseci rodila se Neda.

– Obe devojčice su rođene u pirotskoj bolnici i obe trudnoće su protekle bez problema. Posle Ane ostalo nam je pet zamrznutih embriona. Odlučili smo da probamo ponovo – kaže Biljana, dodajući da im je drugi put pomogla opština Pirot sa 40.000 dinara

Biljana kaže da je pre prve vantelesne oplodnje imala psihičke krize i strah da neće imati decu.

– Pre vantelesne oplodnje išli smo na razne preglede i sve je bilo u redu, ali decu nismo mogli da imamo. Išli smo svuda gde smo čuli da ima nade. Krenuli smo s nekim ubeđenjem da ćemo uspeti sto posto u toj nameri. I stvarno nam je uspelo. Obe devojčice smo dobili iz prvog pokušaja – kaže Biljana.

Biljana i Milan parovima koji su bez dece poručuju da budu uporni.

– Nemojte da odustajete već budite uporni, posebno u ovom periodu kad je medicina znatno napredovala. Kad posle četiri godine od zamrznutog embriona može dete da se rodi, može sve. Ponekada kad se zaigramo sa decom ne mogu da poverujem da imamo dve devojčice. Krenu nam suze kad se samo setimo šta smo sve preživeli, ali eto imali smo sreće. Hvala doktoru Aleksandru Ljubiću sa klinike u Jevremovoj ulici i celom osoblju klinike koje je bilo izuetno ljubazno. Hvala svima koji su nam pomogli – kaže Biljana Todorović.

Akcija se nastavlja

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da žele da ljudima koji su finansijski i psihički iscrpljeni pomognu da na ovaj način  reše svoj problem. – Na ovaj korak odlučili smo se zbog višegodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja.Budući da ima mnogo parova u Srbiji bez dece, među njima i u Pirotu, pokrenuli smo inicijativu da im popmognemo, a ovu našu akciju nastavljamo – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari