Kao retko gde građani Šapca imaju mogućnost da na osnovu svojih predloga izaberu tri projekta koja će biti finansirana iz gradskog budžeta. U okviru participativnog budžetiranja koji sprovodi Grad Šabac u saradnji sa BIRN-om Srbija i NALED-om građani su tokom proteklih sedam dana bili u prilici da ukažu šta je to za njih najvažnije da se finansira iz budžeta. Na anketnom listiću nalazi se deset predloga, a među njima su i izgradnja Šabačke marine, postavljanje česmi na javnim mestima, izgradnja dečijih igrališta u seoskim MZ, gradnja parkirališta za bicikle…

Projekti sa najviše glasova ulaze u budžet za 2016. godinu. Kalina Simić, predstavnica BIRN-a, smatra da će učešće što većeg broja građana pomoći da se bolje sagledaju potrebe zajednice. U toku decembra biće organizovana i javna rasprava, gde će svi građani moći da daju svoj sud i postave pitanja o budžetu. Projekat participativnog budžetiranja finansira se iz EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu“. Inače, budžet Grada Šapca iznosi oko tri milijarde dinara, a značajna stavka je finansiranje infrastrukture na selu, gde se na svaki na dinar koji prikupe građani, iz budžeta izdvaja dvostruko više.

Gradska uprava Šapca radi po međunarodnim standardima kvaliteta koje sprovodi revizorska kuća TIF. Upravo je Evropska unija jedan od najvećih investitora u Šapcu jer je samo za regionalnu deponiju kao i za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uložila više od 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari