Sa ciljem da pokažu da u vremenima tranzicije i sveprisutne krize postoje preduzeća, pojedinci i ustanove koje idu u korak sa Evropom i svetom, kako bi njihovi uspesi predstavljali primer i podsticaj drugima, Media invent iz Novog Sada u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar nagradila je priznanjem „Kapetan Miša Anastasijević“ kolektive i pojedince za istaknute rezultate u oblastima privrede i javnog života na području Timočke Krajine.

U dvadeset kategorija u koliko se dodeljuje nagrada koja nosi ime srpskog dobrotvora i zadužbinara 19. veka poreklom iz istočne Srbije, Rudarsko-topioničarski basen Bor jedina je kompanija koja je dobila čak tri ova priznanja. Generalnom direktoru borskog kombinata bakra pripalo je priznanje za najboljeg privrednika Borskog i Zaječarskog okruga, borskom basenu za najvećeg izvoznika u timočkom regionu, dok je Topionici i rafinaciji bakra RTB Bor nagrada pripala za najuspešnije investicije.

– Mi smo državni budžet napunili sa blizu 150 miliona dolara, platili struju 160 miliona dolara, kupili naftu za 145 miliona dolara, izašli iz tame, pojavili se kao društveno odgovorna kompanija, ulagali u grad i ljude. RTB Bor ni dinar nije uzeo uz republičkog budžeta, već smo sve radili na kreditnoj osnovi, uložili stotinu miliona evra u revitalizaciju rudarstva i oko 200 miliona evra u novu topionicu i fabriku sumporne kiseline – naglasio je primajući priznanje u zaječarskom pozorištu prvi čovek RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Među laureatima priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ iz Timočke Krajine su predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, koji je doprineo razvoju lokalne samouprave i zato dobio priznanje za najboljeg domaćina, za projekte u oblasti kulture nagrađen je Zavičajni muzej Knjaževac, a za najbolje rezultate u agraru Fond za razvoj poljoprivrede opštine Knjaževac. Za naj ženu u biznisu nagrađena je vlasnica preduzeća SCS plus Lidija Nikolić, a za poslovnu viziju preduzeće ‘’Selekta’’ Slaviše Ćirića, dok je za ličnost godine proglašen Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara. Ovom spisku treba dodati PD „Hidroelektrane Đerdap“ kao najbolju kompaniju u Timočkoj Krajini, JP „Jedinstvo“ kao najuspešnije komunalno preduzeće i kompaniju „Tekijanka“ za uspešno poslovanje u 2013. godini u trgovinskoj delatnosti. Novosadska agencija „Media invent“ inače dodeljuje priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ od 2008. godine. Prema najavama, centralna proslava biće održana aprila u Novom Sadu, kada će se na jednom mestu okupiti svi dobitnici iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari