Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija, pored izgradnje kanalizacije u selu Gradašnica, sredinom marta počinje izgradnju kanalizacije u Krupcu a potom i Poljskoj Ržani. Ovo su prva sela u opštini koja će biti priključena na kanalizacionu mrežu. Vrednost tog projekta je oko 90 miliona dinara, a u finansiranju učestvuje NIP, sami meštani, lokalna samouprava i Vodovod.

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija, pored izgradnje kanalizacije u selu Gradašnica, sredinom marta počinje izgradnju kanalizacije u Krupcu a potom i Poljskoj Ržani. Ovo su prva sela u opštini koja će biti priključena na kanalizacionu mrežu. Vrednost tog projekta je oko 90 miliona dinara, a u finansiranju učestvuje NIP, sami meštani, lokalna samouprava i Vodovod. Uporedo s tim, Vodovod nastavlja zamenu dotrajale vodovodne mreže u gradu i traga za novim izvorištima vode za piće.

Dugovanja 117 miliona dinara

Prema poslednjim podacima, procenat naplate dugovanja za vodu i kanalizaciju u 2007. godini je bio 93 posto, ali i pored tog dobrog procenta naplate privreda i građani i dalje duguju 117 miliona dinara. To je velika cifra. Veći deo tih potraživanja možda i nećemo moći da naplatimo, jer je dug iz preduzeća koja su otišla u stečaj ili je pokrenut stečaj. Imali smo problema sa pojedinim kućnim savetima u stambenim zgradama oko naplate, a rešenje smo pronašli tako da će o našem trošku advokat tužiti one stanare koji račune ne plaćaju. To se pokazalo efikasnim i dug u pojedinim zgradama je prepolovljen. Na taj način smo izbegli kolektivno kažnjavanje onih stanara koji svoje obaveze izmiruju na vreme – kaže Nikolić.

– U Gradašnici je urađeno oko 60 posto svih radova. Ostalo je da se uradi još oko dva kilometra, a ukupna dužina kanalizacione mreže biće oko šest. Očekujemo da se sve to zavši tokom ove godine. Sa izgradnjom kanalizacione mreže u Krupcu počeli bismo u drugoj polovini marta. Komisija Saveta Mesne zajednice za izgradnju kanalizacije prikuplja saglasnost meštana za prolazak trase koja je neophodna za dobijanje građevinske dozvole. Ukupna dužina mreže u Krupcu je preko osam kilometara, ali je reč o veoma teškom terenu na kome ima stena i kamenja. Nadamo se da će taj obimni posao u Krupcu biti završen za godinu – kaže direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić.
Nikolić podseća da je vrednost projekta izgradnje kanalizacione mreže u Gradašnici, Krupcu i Poljskoj Ržani oko 90 miliona dinara. Sa tim projektom Vodovod je konkurisao za sredstva NIP i odobreno je 17,5 miliona dinara.
– Na ta sredstva računamo, ostatak moraju da obezbede sami meštani, a deo će obezbediti Vodovod i lokalna samouprava. Odlučili smo da u saradnji sa mesnim zajednicama i lokalnom samoupravom pomognemo meštanima ovih sela da konačno dobiju kanalizaciju na koju godinama čekaju. Nadam se da će radovi u Poljskoj Ržani početi ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari