Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da će predložiti najmanje tri žene za pozicije ministara u sastavu nove vlade. To će biti prvi put da žene dobiju tako visoke funkcije u Islamskoj Republici. Ahmadinedžad je takođe optužio Zapad za podsticanje postizbornih nereda u Iranu, dok je u toku treće masovno suđenje demonstrantima optuženim za pokušaj zbacivanja vlasti.

Iranski lider je položio zakletvu 5. avgusta, nakon što je na predsedničkim izborima održanim 12. juna ostvario ubedljivu pobedu, što je pokrenulo proteste opozicije koja osporava takav rezultat. „Ovoga puta otvoreno ste se umešali u unutrašnje stvari Irana i mislili ste da ćete moći da nanese štetu iranskoj naciji“, izjavio je Ahmadinedžad. On je dodao da Zapad treba da odgovara i da njegovi potezi ne odražavaju snagu i moć već slabost i pad.

Međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na nuklearni program Teherana i gaji bojazan da iranske vlasti rade na proizvodnji atomske bombe. Nasuprot tome, Ahmadinedžad tvrdi da njegova država želi da unapredi nuklearne kapacitete kako bi energiju dobijenu na taj način upotrebila u civilne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari