Tribina "Medijska slika nasilja nad ženama" u Kikindi (LIVE STREAM( 1

„Medijska slika nasilja nad ženama“ naziv je tribine koja se održava večeras u Kikindi (Galerija „Terra“) u organizaciji Pokreta Novi optimizam i Centra za podršku ženama.

Predstavljanje žena u medijima, kako globalno, tako i u našem kontekstu, karakteriše njihova podzastupljenost (odsustvo) i sterotipi, uz prisustvo manje ili više vidljive diskriminacije žena.

Organizatori tribine podsećaju na izveštaje većeg broja analiza posvećenih našoj štampi, gde žena, s jedne strane  …lepa, bela, mlada, heteroseksualna, urbana  ili vezana za porodicu i trediciju, dobra devojka, dobra majka više dece i savršena supruga, a s druge strane žrtva nasilja – porodičnog, partnerskog, seksualnog. Kada je reč o izveštavanju medija o nasilju prema ženama uočava se odsustvo empatije sa patnjama žrtava i njihovih porodica. A odsustvo empatije je oblik socijalnog saučesništva u zločinu i socijalne neodgovornosti.U medijskim izveštajima o nasilju prema ženama dominira muška priča, većina medijskih izveštaja o tome ostaje vezana za pojedinačne slučajeve i to one sa najtežim posledicama, ubistvom ili teškim povređivanjem žene. Nedostaju medijska istraživanja, preispitivanje društvene odgovornosti, analize. Nasilja prema ženama se banalizuje ili relativizuje. Tekstovi i prilozi su najčešće svedeni na primarnu informaciju, uz prisustvo neproverenih činjenica i „n izvora“. Ovaj manir raširen u izveštavanju ugrožava profesionalne standarde ali i stanje kulture i društvene sves ti o nasilju.

Teme koje će biti otvorene tokom razgovora:  Da li medijsko izveštavanje normalizuje i podstiče nasilje prema ženama?  Kako žene, a kako žrtve doživljavaju medijske izveštaje o nasilju? Ima li zaštite žrtava od dodatne viktimizacije i zloupotrebe? Kako izgleda medijsko nasilje prema ženama i možemo li ga zaustaviti? A na njih će pokušati da odgovore učesnici tribine: ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini , Jovana Gligorijević,  novinarka i urednica nedeljnika „Vreme“, Sofija Mandić,  pravnica i autorka medijskog portala „Peščanik“, Marinika Tepić, narodana poslanica, Sanja Pavlović,  aktivistkinja Autonomnog ženskog centra i Gordana Stevanović,  zamenica zaštitnika građana. Moderatorka je Marija Srdić, aktivistkinja Centra za podršku ženama i bivša novinarka

„Novi Optimizam za Novu Solidarnost“ je niz tribina i javnih događaja koji Pokret „Novi optimizam“ organizuje ove godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana solidarnosti uz podršku Australijske ambasade u Beogradu. Predviđeno je da se javni događaji realizuju u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Zaječaru i Kikindi.

„Na ovim tribinama, želimo da otvorimo neke od ključnih tema za koje smatramo da je važno da se o njima razgovara u javnom prostoru. Na događajima u Beogradu i Novom Sadu govorilo se o temama populizma i nacionalizma i ljudskih prava. Na predstojećim događajima, pak, želimo da skrenemo pažnju na pitanje stanja u medijima, zatim na problem diskriminacije žena sa invaliditetom, kao i na goruće pitanje nasilja nad ženama i kako se ono predstavlja u medijima. Cilj nam je da kroz ove teme postavimo između ostalog i pitanje da li, koliko i na koji način se govori o ovim temama u javnom prostoru u Srbiji i regionu“, navode iz Novog оptimizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari