Tribina Novog optimizma: "Oterati zlo koje zagađuje Srbiju" 1Foto: Miroslava Pudar / Danas

O zagađenju i gađenju, ne samo ekološkom već i onom koje je zahvatilo celo društvo i naše političko biće, o beznačajnoj razlici u glasovina na biralištima sada već davne 2012. godine kada je došlo do smene vlasti i tome kako građani moraju da izađu na izbore i promene stvari u Srbiji govorilo se na večerašnjoj tribini Novog optimizma u Zrenjaninu, na posećenom skupu koji je vodio glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović.

O detaljima te zagađujuće stvarnosti koja je prožela sve segmente društva govorio je profesor Čedomir Čupić, duboko se založivši za smenjivanje vlasti početkom aprila.

„Nema mesta strahu, nema mesta razmišljanju i kalkulisanju, vreme je da građani biraju i izaberu rešenje za sebe. Sada znamo da je pre dvadeset godina propuštena šansa za lustracijom, zato takvih grešaka ne sme više biti“, poručio je Čedomir Čupić.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ukazao je na toksičnu stvarnost koja nas okružuje, gde su sve slobode suspendovane a slobodni mediji jedva da postoje.

„Bićemo slobodni kada budemo imali slobodne medije, kada budemo mogli da gostujemo na RTS, kada ne bude crnih listi na televiziji, kada se o ovovm skupu bude izveštavalo ne samo u jednom mediju“, rekao je Bodrožić.

O tome kako izgleda izveštavati danas u Srbiji, posebno o radničkim pravima, govorila je i Danasova ekonomska novinarka Ljiljana Bukvić, koja je prva ukazala na problem sa radnicima u pelenama pre šest godina.

„Pisala sam o Juri, posle o još puno firmi gde se krše radnička prava, gde nije dozvoljeno sindikalno organizovanje, a dočekali smo na kraju ovaj slučaj sa vijetnamskim radnicima i Linglongom, gde su sva prava radnika suspendovana. Država ćuti na brojne propuste a pravu sliku stvari ne možemo ni mi novinari da otkrijemo jer retko dobijamo odgovore druge strane“, navela je Bukvićeva.

Urednik čaospisa Karakter  Nenad Čaluković podsetio je prisutne da se sloboda osvaja, što je bio i njegov motiv kada je pokretao svoj časopis iako je stanje u medijima teško. I Janko Baljak, profesor i reditelj, bio je jasan, oterati zlo koje zagađuje Srbiju.

„Stvari su toliko toksične, nema nam druge nego da izađeno na izbore i jasno precrtamo sve one koji u razlog našeg nezadovoljstva i nazadovanja“, poručio je Baljak.

Pravnica Sofija Mandić iznela je podatak da je 2012. godine na predsedničkim i parlamentarnim izborima Boris Tadić izgubio izbore za 70.000 glasova razlike.

Na početku tribine u Zrenjaninu „Od ideologije do ekologije“ prikazan je kratak film o tribini istog naziva održanoj pre dve godine, i izjavama njenih učesnika, nakon čega je glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Miljan Vuković pročitao pismo Vladike Grigorija.

On je podsetio da treba preći sa reči na dela, da je kod nas zagađeno mnogo toga, od ideologije do ekologije a između kojih je smešeten čitav ljudski život  vrednosni zakoni, pisani i nepisani.

„Postoji li išta čoveka nedostojnije od nebrige čoveka za životnu sredinu“, navodi se u pismu.

Branislav Grubački zahvalio se na podršci, i rekao da neće ostati nem na nepravde koje se čine i prema Novom optimizmu.

Uz pobednički pesmu Konstrakte skup u Zrenjaninu završen je zajendičkim fotografisajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari