Tribina "Prepreke za jednakost - diskriminacija žena sa invaliditetom” 1

Pokret “Novi Optimizam” zajedno sa organizacijom “Iz kruga” i uz podrška ambasade Australije, organizuje tribinu “Prepreke za jednakost – diskriminacija žena sa invaliditetom”. Razgovor će biti održan u sredu 6. juna u 18 časova u Ambasadi Australije.

Na tribini će govoriti Ljupka Mihajlovska, direktorka Univerzitetskog centra za studente sa hendikepom Univerziteta u Beogradu i Snježana Jolić, pravnica u Ministarstvu poljoprivrede i članica organizacije „Iz kruga“. Tribinom moderira Milesa Milinković, aktivistkinja i direktorka Međunarodnog filmskog festivala o invalidnosti „Uhvati film“, a uvodnu reč imaće Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

Ne postoje zvanični podaci o broju žena sa invaliditetom u Srbiji. One su višestruko diskriminisane, prvo na osnovu pola, a zatim na osnovu invaliditeta. One su četiri puta više izložene nasilju nego žene bez invaliditeta. Pored arhitektonske nepristupačnosti u svim oblastima života, i dalje su suočene sa patrijarhalnim stavom da ne mogu ispuniti tradicionalnu ulogu kao žene (da budu majka, domaćica i žena, seksualno poželjna…) Žene sa invaliditetom su isključene iz zajednice, imaju ograničene mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje, odnosno, ekonomsku samostalnost. Izložene su diskriminaciji i stigmatizaciji i kontroli od strane drugih, a samo nasilje nad ženama se invaliditetom se često relativizuje.

Dodatno, ženama sa invaliditetom često nije dostupna pravna zaštita, suočavaju se sa diskriminacijom prilikom pružanja javnih usluga, kao i nedostatkom usluga podrške. Ovi faktori žene sa invaliditetom stavljaju u potpuno zavistan položaj, kako finansijski, tako i emocionalni u odnosu na porodicu ili partnera. Zbog nepristupačnosti zajednice često se susreću i sa socijalnom izolacijom, odnosno imaju ograničenu socijalnu mrežu i pristup informacijama. Predrasude i stereotipe žene sa invaliditetom često internalizuju i vide sebe kao manje vredne, pripisujući sebi odgovornost za nasilje koje trpe. Takav položaj žene sa invaliditetom praktično onemogućava prepoznavanje i prijavu nasilja, koje je dodatno osnaženo strahom žene za svoju budućnost i život.

IZ KRUGA – Beograd“ je organizacija koja je osnovana 1997. sa ciljem da pomogne osobama sa invaliditetom, a pre svega ženama koje trpe neki od oblika nasilja i diskriminacije, kroz psihološku i besplatnu advokatsku pomoć. Aktivistkinje orgaizacije su kako žene sa invaliditetom tako i žene bez invaliditeta. Korisnice su nam sve žene sa invaliditetom bez obzira na vrstu i stepen invalidnosti. Primarni cilj je podrška ženama sa invaliditetom zbog njihove višestruke diskriminacije. Misija organizacije je poboljšanje društvenog položaja žena sa invaliditetom na teritoriji Srbije i ostvarenje ljudskog prava na život bez nasilja i diskriminacije.

Novi Optimizam za Novu Solidarnost“ je niz tribina i javnih događaja koje Pokret „Novi optimizam“ organizuje uz podršku Australijske ambasade u Beogradu. Svi javni događaji realizovani su u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Kikindi. Na ovim tribinama želeli smo da otvorimo neke od ključnih tema za koje smatramo da je važno da se o njima razgovara u javnom prostoru. Do sada govorilo se o temama populizma i nacionalizma i ljudskim pravima, skrenuli smo pažnju na pitanje stanja u medijima, kao i na goruće pitanje nasilja nad ženama i kako se ono predstavlja u medijima.Cilj nam je da kroz ove teme postavimo, između ostalog, i pitanje da li se, koliko i na koji način govori o ovim temama u javnom prostoru u Srbiji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari