Tribina "Protiv demencije se može boriti" sutra u Opštini Stari grad 1Foto: Pixabay/geralt

Povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti sutra sa početkom u 14 časovi, u opštini Stari grad biće održana tribina pod nazivom „Protiv demencije se može boriti“. Tribinu organizuju Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest, Udruženje Hleb života i članice Mreže Humanas, sa ciljem podizanja svesti i smanjenja stigme, poručujući da je „vreme da se deluje na demenciju“.

„Želimo da skrenemo pažnju stručne i opšte javnosti (sredovečnih i starijih osoba, kao i srodnika koji brinu o obolelima) na značaj prepoznavanja i držanja pod kontrolom faktora rizika za demenciju, na značaj rane dijagnoze bolesti, na izazove sa kojima se suočavaju osobe obolele od demencije, srodnici koji brinu o njima i stručnjaci koji im pružaju usluge i na značaj podrške porodicama obolelih“, ističu organizatori u saopštenju.

Informisaće javnost o tome šta preporučuju kreatorima politika za borbu protiv demencije, a biće prilike i za razgovor sa prisutnima.

Na tribini će govoriti dr Aleksandra Milićević Kalašić (Zavod za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje), Slavka Nikolić (Gradski centar za socijalni rad Beograd), Ljiljana Nestorović, andragoškinja, (HHU Hleb života), Slavica Stuparušić, kćerka majke koja živi sa demencijom i mr Nadežda Satarić, (SUAB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari