Tribina SANU o "Deda Avramu" 1Foto: EPA/STRINGER

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragoslav Avramović, koji je kao guverner Narodne banke zaustavio hiperinflaciju 1994. godine, dao je ogroman doprinos stabilizaciji hiperinflacije i reformama koje je pokušao da sprovede, ocenio je danas akademik Pavle Petrović.

On je na tribini Biblioteke SANU povodom stogodišnjice Avramovićevog rođenja naglasio da svi prilozi koji se nalaze u zborniku „Avramović: hiperinflacija, stabilizacija i reforme: povodom stogodišnjice rođenja dopisnog člana SANU Dragoslava Avramovića“, osim akademskog ugla sadrže i svedočenja o tom vremenu.

Prema njegovim rečima, Avramović predstavlja „važan element za analizu političkog aspekta donošenja ekonomskih odluka“ i predstavljaće „važan osnov za buduće istraživače“, dok je za širu publiku „interesantno štivo za čitanje“, jer govori o živim događajima i interpretaciji onoga što se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Akademik Ivan Vujačić ilustrovao je situaciju hiperinflacije u Jugoslaviji prepričavši kako je, dok je jednog dana 1993. godine išao na obranu izvesne doktorske disertacije, video da papirne novčanice lebde u vazduhu i padaju na zemlju, a niko ne želi ni da pokuša da ih uzme.

Dragoslav Avramović je bio ekonomista, guverner Narodne banke Jugoslavije i dopisni član SANU koji je predvodeći grupu ekonomista napravio plan zaustavljanja inflacije, čime je dinar menjan u odnosu jedan prema jedan za nemačku marku, što je postigao tako što je uveo novi dinar.

U narodu je poznat i kao „deda Avram“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari