Tribina u Kragujevcu: Kako unaprediti položaj osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici 1Foto: Grad Kragujevac

Arhitektonske barijere se najlakše prevaziđu, najteže su socijalne barijere, stigma i diskriminacija, zaključeno je na tribini “Položaj osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici – predlog mera za poboljašnje položaja” koju je organizovala Kancelarija lokalnog ombudsmana grada Kragujevca.

Cilj tribine bio je da se podigne svest o osobama sa invaliditetom u lokalnoj zajednici, promocija pozitivnog odnosa i većeg stepana društvene brige o njima.

Na tribini je bilo reči o najčešćim oblicima diskriminacije, kao i merama koje će kancelarija ombudsmana preduzeti u cilju zaštite ravnopravnosti osoba sa invaliditetom.

– Pozvali smo sva udruženja koja se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom kako bismo neposredno od njih dobili informacije o tome šta im je potrebno, koje su poteškoće u ostvarivanju njihovih prava i kako da zajedno dođemo do rešenja tih problema, istakla je Jelena Milivojević, lokalna ombudsmanka.

Članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović istakla je da osobe sa invaliditetom imaju iste potrebe kao i svi i da u jednom demokratskom društvu moramo neprestano da osluškujemo i prepoznajemo njihove potrebe, kao i da im omogućimo jednaka prava u sistemu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, socijalnoj zaštiti.

– Teško je prepoznati šta je diskriminacija, a najteže je onome ko je diskriminisan, a toga nije svestan. Potrebno mu je objasniti da on ima prava, zaštitu, kao i instrumente koju mu mogu pomoći da realizuje svoja prava, istakla je Damjanović.

Na tribini su učestvovali predstavnici Gradske organizacije Crvenog krsta, Udruženja mladih sa invaliditetom, osoba sa autizmom, gluvih i nagluvih, slepih i slabovidih i Udruženja tumača “Jedro”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari