Tribina: U školama formirati posebno obučenu jedinicu za rad sa decom, ukinuti fizičko obezbeđenje 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Fizičko obezbeđenje dece u školama u Srbiji treba ukinuti jer nije efikasno, a umesto njega uvesti posebno obučenu jedinicu policije za rad sa decom, predloženo je danas na konferenciji „Bezbednost dece u digitalnoj epohi“, koju su organizovale Fondacija „Angelina“ i Evropska bezbednosna agencija.

Osnivač Fondacije „Angelina“ Anđelko Aćimović kazao je u MTS Dvorani da su potrebni određeni koraci kako bi se stanje u školama promenilo na bolje, te da treba uraditi detaljnu analizu nasilja nad nastavnim osobljem, kao i da će od jeseni inicirati da se u svim školama sprovedu ankete koje će dati precizan podatak o nasilju u školama.

Rekao je da oko pet odsto đaka ima problematično ponašanje, ali da se škole muče da reše samo jedan problem nasilja zbog loših pravila za postupanje i garda roditelja koji ne sarađuju sa školom.

Kako je kazao, direktorima i nastavnicima su ruke vezane zbog „peripetija“, uvrede se prećutkuju, što deci daje otvoren put da nastave sa lošim ponašanjem.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da su brojni slučajevi zloupotrebe dece na internetu i da roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje toj temi.

Ristić je kazao i da deca nisu pripremljena dovoljnim znanjem kako da prepoznaju opasnosti na interentu, te da je potrebno uložiti zajednički trud kako bi se otklonile opasnosti u digitalnoj sferi.

Prema njegovim rečima, to je tema oko koje svi treba da budu okupljeni, koja je objedinjujuća, kojom se treba baviti sistemski i koja ne dozvoljava ikakve podele.

Ristić je rekao da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija godinama sprovodi brojne aktivnosti pod sloganom „Pametno i bezbedno“, kao i da će u narednom periodu pojačati tim koji se time bavi.

Dodao je da će Ministarstvo podržati svaku aktivnost za bezbednije okruženje dece.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je jedno društvo sigurno onoliko koliko su sigurni najmlađi, „da nas velike tragedije upozore da se život ne podrazumeva“ i da život dece treba da bude bezbedan i spokojan.

Đurđević Stamenkovski ocenila je da je 21. vek doneo mnogo toga, ali isto tako mnogo i oduzeo, te da se izgubila reč, posle koje, kada se izgubi, ne ostaje ništa.

Dodala je da se reči olako koriste, uglavnom na internetu i da je u 21. veku potrebno preuzeti odgovornost za postupke i u virtuelnom svetu, koji je, kako je kazala, postao deo svakodnevne komunikacije.

Kako je navela, na platformi „Čuvam te“ od 19. maja prošle godine prijavljeno je 3.809 slučajeva nasilja.

Dodala je da se nasilje ne sme relativizovati i da ga treba osuditi u celosti, kao i da je potrebno ukazati i roditeljima kakvi se sadržaji plasiraju deci i kakve posledice na njih ostavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari