U okviru projekta „Srbija u EU, šta od toga imam JA, a šta moj Kosjerić“, udruženje građana K-town Group, uz pomoć Fonda za otvoreno društvo i Instituta za održive zajednice, u proteklih mesec i po dana organizovalo je u Kosjeriću šest tribina na temu turizma, javnog zdravlja, poljoprivrede, mladih i Evropske unije, socijalnih pitanja i obrazovanja.

U okviru projekta „Srbija u EU, šta od toga imam JA, a šta moj Kosjerić“, udruženje građana K-town Group, uz pomoć Fonda za otvoreno društvo i Instituta za održive zajednice, u proteklih mesec i po dana organizovalo je u Kosjeriću šest tribina na temu turizma, javnog zdravlja, poljoprivrede, mladih i Evropske unije, socijalnih pitanja i obrazovanja.
Generalni sekretar ove nevladine organizacije Vladimir Radojičić kaže za Danas da je na tribinama učestvovalo 18 predavača, 12 sa strane i šest lokalnih. Prema njegovim rečima, debate je posetilo oko 230 građana Kosjerića, „dok je ostale aktivnosti videlo oko 400 naših sugrađana“.

Mediji

O svim aktivnostima unutar projekta redovno su izveštavali lokalni i regionalni mediji, te je na taj način sa projektom upoznato više od milion građana Srbije. Projekat je pružio mogućnost građanima da dobiju odgovore na konkretna pitanja o koristima koje Srbiji donosi pridruživanje EU. Takođe, otvoren je prostor da se razjasni da nastavljanje procesa pridruživanja Srbije EU nije smetnja nijednom drugom procesu saradnje Srbije u međunarodnim odnosima i ne predstavlja prepreku ostvarivanju drugih ciljeva Srbije, pa čak ni zalaganju za reintegraciju Kosova u Srbiju – kaže Radojičić.

– S obzirom na to da je Kosjerić mali grad, možemo biti zadovoljni brojem građana, koji su na bilo koji način učestvovali u našim aktivnostima. Ipak, najposećenija tribina bila je o mladima i EU. Takođe, moram da spomenem i to da su na debatama prisustvovali važni predavači, poput novinara Zaharija Trnavčevića i Dubravke Šaranović, zamenice ministra zdravlja – objašnjava Radojičić.
On dodaje da je osim javnih debata, K-town group organizovala i DJ žurku na kojoj je nastupio DJ Starč iz Beograda, uličnu akciju izbora najlepšeg uskršnjeg jajeta na temu EU, kao i rok koncert sa nastupom beogradskog benda E-play.
Takođe, naglašava Radojičić, povodom 9. maja, Dana Evrope, K-town Group je izdao specijalni CD na temu EU, koji sadrži najvažnije informacije o ovoj organizaciji.
– Dizajniran je i specijalni veb sajt – eu.ktowngroup.org.yu – koji sadrži informacije o ovom projektu za celu teritoriju Srbije, odnosno o sve 43 organizacije, a koji su osmislili, dizajnirali i uređivali članovi K-town group – kaže on.
Podsetimo, povodom Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, ove godine je koalicija nevladinih organizacija iz 46 gradova Srbije pokrenula, a Fond za otvoreno društvo uobličio projekat „Srbija u EU – šta od toga imam JA, šta od toga ima MOJ GRAD“. Projekat je realizovan tokom prethodna dva meseca u 88 opština širom Srbije. Njegovu okosnicu činilo je 300 interaktivnih panela na kojima je oko 25.000 građana imalo priliku da u direktnom dijalogu sa 600 stručnjaka dobije odgovore na pitanja da li i na koji način proces pridruživanja Srbije EU utiče, pre svega, na životni standard, kvalitet života, lični i profesionalni razvoj, kao i razvoj njihove lokalne zajednice. Između interaktivnih panela u svakom gradu članice koalicije su organizovale i niz drugih aktivnosti – ulične performanse, izložbe, sportska takmičenja, EU info štandove, neformalne razgovore sa građanima, članovima različitih profesionalnih udruženja, EU info telefone… Preko 100.000 građana bilo je obuhvaćeno ovim aktivnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari