Lekarski tim putuje danas pre podne u Hag i odmah tokom popodneva pristupiće pregledima haškog optuženika Ratka Mladića koji će se nastaviti tokom sutrašnjeg dana, rekao je za Danas advokat Miloš Šaljić, savetnik pravnog tima za odbranu Mladića.


Prema njegovim rečima, kada lekarski tim iz Beograda završi sa pregledima, podneće mišljenje o Mladićevom zdravstvenom stanju Haškom tribunalu, koje Tribunal ne mora da usvoji, kao što se već dešavalo u nekim slučajevima. Međutim, kako otkriva Šaljić, to mišljenje svakako može da predstavlja osnov pravnom timu odbrane da zatraži ekspertizu međunarodnih stručnjaka. Kako objašnjava Šaljić, na osnovu nalaza o zdravstvenom stanju optuženika , moguće je da Tribunal donese odluku o prekidanju postupka – ukoliko je recimo, reč o oštećenju mozga optuženog, tako da on nije u stanju da učestvuje u suđenju. Takođe, moguće je da Tribunal naloži lečenje optuženog u Hagu, što se već dešavalo, ili da mu odobri odsustvo u slučaju teške bolesti, kako bi „kod kuće sačekao neminovni kraj“. „Teško je prognozirati da li će neki od pomenutih ishoda biti moguć u Mladićevom slučaju“, navodi Šaljić.

Prema dostupnim informacijama, Mladić je u Hagu operisan od kile, a odležao je i upalu pluća. Iz Tužilaštva Tribunala pomenuto je da postoje informacije da je Mladić preživeo dva moždana udara. To kako je zbrinut pri prvom udaru može da pokrene pitanje odgovornosti njegovih pomagača u bekstvu, a drugi udar je imao navodno, najverovatnije nedugo pre hapšenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari