Haški tribunal produžio je, po drugi put, boravak na privremenoj slobodi, radi lečenja, penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Vladimiru Lazareviću koga je osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima. Sa lečenja u Nišu gde je upućen 25. maja, general Lazarević je trebalo da se danas vrati u pritvor Tribunala u Sheveningenu, ali je Žalbeno veće suda usvojilo zahtev odbrane i produžilo boravak Lazarevića na privremenoj slobodi do 5. avgusta.

Sudije su istovremeno naložile da generala Lazarevića pregleda specijalista, najverovatnije holandski, koga će imenovati Tribunal. Taj lekar će do 1. avgusta podneti izveštaj Žalbenom veću koje će zatim ponovo razmotriti zdravstveno stanje Lazarevića.

U juče objavljenoj odluci piše da je odbrana zahtev za produženi boravak na privremenoj slobodi obrazložila „novim drastičnim okolnostima u vezi sa zdravstvenim stanjem generala Lazarevića“. Lazarević je 12. jula primljen na hirurško odeljenje Vojne bolnice u Nišu, a lekari su mu prepisali terapiju koja će trajati „najmanje tri nedelje“ i savetovali mu da miruje. Lekari u Nišu su naglasili da nije preporučljivo da Lazarević putuje. Podatke o zdravstvenom stanju Lazarevića, kao i svih drugih pritvorenika, Tribunal vodi kao poverljive. Iz dokumenata dostupnih javnosti proizlazi da je Lazarević, tokom prvostepenog suđenja, u Hagu već bio operisan, a da je i u Nišu bio podvrgnut hirurškom zahvatu.

Bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, general Lazarević osuđen je krajem februara na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. Na 15 godina zatvora, Tribunal je osudio i tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića. Kazne od 22 godine zatvora zbog počinjenih narečenih zločina, sud je izrekao Nikoli Šainoviću, u to vreme potpredsedniku Savezne vlade, generalu Nebojši Pavkoviću, koji je bio komandant Treće armije VJ i policijskom generalu Sretenu Lukiću, tadašnjem šefu Štaba MUP Srbije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari