Žalbeno veće Haškog tribunala juče je potvrdilo prvostepeno izrečenu doživotnu zatvorsku kaznu bosanskom Srbinu Milanu Lukiću zbog zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima u Višegradu, 1992-94, uključujući i spaljivanje više od 100 živih civila u dve višegradske kuće. Žalbeno veće je odbacilo svih osam osnova žalbe Milana Lukića, među kojima je bio i njegov alibi da nije bio u Višegradu u vreme spaljivanja živih muslimanskih civila u dve kuće u leto 1992.

Tribunal je u leto 2009. Lukića (45) osudio za spaljivanje najmanje 119 muslimanskih civila, većinom žena, dece i staraca, u dve kuće u Višegradu u junu 1992, kao i za ubistva još 12 muškaraca na obali Drine, jedne žene u Višegradu i mučenje nesrpskih pritvorenika u logoru Uzamnica.

Slušajući konačnu presudu, Milan Lukić je odrično klimao glavom i listao malu Bibliju. Njegovom rođaku Sredoju Lukiću (51), žalbeno veće je smanjilo kaznu sa 30 na 27 godina zatvora, iako je potvrdilo da je on kriv za pomaganje i podržavanje spaljivanja civila u Pionirskoj ulici. On je oslobođen krivice za prebijanje pritvorenih Muslimana u logoru Uzamnica, za koje je bio osuđen prvostepenom presudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari