Tridesetoro zaraženih za dve sedmice 1Foto: Nenad Kovačević

Užice Od početka oktobra ove godine, zabeleženo je povećanje pojave šuge u Užicu i to među školskom decom, pa je ovdašnji Zavod za zaštitu javnog zdravlja pooštrio epidemiološki nadzor.

– Za poslednje dve sedmice je povećana učestalost šuge među školskom decom, jer je evidentirano oko 30 slučajeva te kožne bolesti – rekla je za Danas dr Aleksandra Andrić, načelnica Epidemiološke službe u tom Zavodu.
– U pitanju su deca koja žive u iznajmljenim stanovima i zaraza je, verovatno, posledica njihovog bliskog i svakodnevnog kontatka ili međusobnog menjanja garderobe koja nije adekvatno oprana pre nošenja – objasnila je dr Andrić i istakla da je taj Zavod, kao meru prevencije, naložio da deca koja su zaražena na dolaze u škole i druge prostore koletkivnog smeštaja i da se odmah jave lekaru.
Istakavši da stanje nije alarmantno, da se šuga prijavljuje svakog meseca i to ne samo među decom školskog uzrasta, doktorka je navela da je u Užicu tokom septembra bilo 14, u avgustu četiri, a julu sedam osoba inficiranih šugom.
– Pratimo situaciju i za četiri-pet dana imali smo prijavljen samo jedan slučaj kod dece, jer smo uveli dnevni nadzor, tako da nam iz Doma zdravlja javljaju sve slučajeve šuge među decom u svim školama na području grada – rekla je dr Andrić i istakla da se u Srbiji povećava broj zaraženih tim oboljenjem.
– Prema podacima Institta „Batut“, u Srbiji je 2012. godine bilo oko 5.000, a dve godine kasnije oko 8.000 obolelih. U Užicu se mesečno prijavi do desetak slučajeva – navela je naša sagovornica.
Šuga je kožno oboljenje koje izaziva parazit. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a najčešći simptom je intenzivan svrab, najčešće po rukama, između prstiju i u pazušnim jamama. Bolest se leči uspešno, uglabnom kremama, koje se koriste oko sedam dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari