Povratak desničarskih nacionalista na vlast u sjevernom turskom dijelu Kipra izazvala je zabrinutost za budućnost mirovnih pregovora o ponovnom ujedinjenju ostrva. Stranka desnog centra Nacionalna stranka jedinstva (UBP), na čijem čelu je bivši premijer Derviš Eroglu, osigurala je na jučerašnjim izborima 26 poslaničkih mjesta u pedesetočlanom parlamentu samoproklamovane turske Republike Sjeverni Kipar.

 Eroglu je ubrzo nakon proglašenja izborne pobjede saopštio da se nastavljaju razgovori o reunifikaciji ostrva i da će njegova stranka podržati ulogu lidera kiparskih Turaka Mehmeta Ali Talata kao glavnog pregovarača. Međutim, lokalni mediji javljaju da se po rezultatima izbora jasno vidi da su glasači kaznili Talatovu republikansku tursku stranku zbog nedostatka napretka u mirovnom procesu i dalje izolacije kiparskih Turaka, te zbog sve gore ekonomske situacije. Erogluova stranka osvojila je nešto više od 44 odsto glasova što mu omogućava da formira sopstvenu vladu.

Talat i predsjednik kiparskih Grka Demetris Hristofijas započeli su u septembru prošle godine pregovore o konačnom statusu, ali je postignut veoma mali napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari