Centralna izborna komisija saopštila je juče konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora u Moldaviji održanih 28. novembra, prema kojima su najviše glasova dobile opoziciona Komunistička partija (39,29 odsto) i Liberalno-demokratska stranka, koja je članica vladajuće koalicije Savez za evropsku integraciju (29,38 odsto glasova).

Prema podacima CIK-a, dve članice Saveza – Demokratska i Liberalna stranka osvojile su 12,72 i 9,96 odsto glasova birača.

Nijedna od stranaka neće imati većinu od 61 poslanika u sazivu sa 101 poslaničkim mestom. Lider komunista i bivši predsednik Vladimir Voronjin izrazio je spremnost da formira dvočlanu koaliciju, kategorički isključujući savez sa liberalima. Demokratska partija Marijana Lupua demantovala je medijske izveštaje po kojima je ta stranka sklopila koaliciju sa Voronjinovim komunistima.

Lupu je istakao da je preuranjeno govoriti o bilo kakvim koalicijama i da njegova stranka ništa nije potpisivala sa komunistima i ne planira to da čini.

On je saopštio da je šef administracije predsednika Rusije Sergej Nariškin u nedelju održao sastanke sa rukovodstvom Moldavije i liderima stranaka koje su ušle u parlament i da je središte razgovora bilo „strateško partnerstvo Rusije i Moldavije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari