Grupa inostranih mirovnih aktivistkinja predvođenih američkom feministkinjom Glorijom Stajnmen prešla je juče jednu od najmilitarizovanih granica u svetu, između Severne i Južne Koreje. One su se vozile autobusom kroz zonu razdvajanja dve Koreje, a Stajnmenova je takav „pohod“ opisala kao „trijumf mira i pomirenja“, odbacivši tvrdnje pojedinih kritičara da su aktivistkinje zapravo „upotrebljene kao sredstvo propagande režima u Severnoj Koreji“.


Kritičari su isticali da su aktivistkinje „išle naruku“ Pjongjangu jer nisu pristale da na direktan način dignu glas protiv kršenja ljudskih prava tokom boravka u prestonici Severne Koreje, gde su učestvovale na mirovnoj konferenciji sa tamošnjim ženskim organizacijama. Stajnmenova je ocenila da će „optužbe prestati kada postane jasno kakvo smo iskustvo doživele“.

Severna Koreja, koju predvodi Kim Džong Un, spada u najzatvorenije delove sveta. Podsetimo, početkom meseca u javnosti su se pojavile fotografije tog kontroverznog vođe kako posmatra lansiranje podvodnih balističkih raketa s jedne podmornice. Prošle sedmice nemački aero-inženjeri izneli su stav da su takve fotografije montirane, ističući da „senka plamena iz rakete uopšte ne prati liniju projektila“. S druge strane, državna televizija Severne Koreje objavila je da je testiranje rakete vodio lično Kim Džong UN. Prema tvrdnjama Pjongjanga, reč je o „strateškom oružju svetske klase koje može da izbriše sve snage koje pokušavaju da naruše suverenitet Severne Koreje“.

Severna Koreja je pod sankcijama koje joj zabranjuju razvoj balističke raketne tehnologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari