Košarkaši Partizana uspeli su da trijumfuju u meču sa veoma kvalitetnom Romom u drugom kolu grupe G Evrolige – 84:76. Ovim trijumfom crno – beli su produžili nadu da bi mogli na kraju TOP 16 faze da izbore jedno od prva dva mesta u grupi koje ih vodi u četvrtfinale. Sjajnu igru košarkaša Partizana uveličalo je i fenomenalno navijanje skoro svih 7.000 gledalaca, koliko ih je sinoćbilo u Pioniru.

Partizan – Roma 84:76

(27:16, 23:26, 18:15, 16:19)

Hala: Pionir. Gledalaca: 7.000. Sudije: Martin (Španija), Spiridonos (Grčka), Zamojski (Poljska).

PARTIZAN: Tepić9 (4 as), Milošević, Rašić4 (4 as), Tripković 20, Veličković 19 (10 sk), Lazme 13 (6 sk), Aleksić, Vitkovac 7, Božić2, Rakočević, Veseli 6, Vraneš 4 (6 sk).

ROMA: Đaketi, Đilji 2, Bećirović17, Tonoli, Hatson 13, Dženings 6, Brezec 19, Datome 2, De la Fuente 3, Džaber 11, Gabini 3.

 

Početak prve četvrtine obeležili su krilni centar Partizana Novica Veličković(19 p, 10 sk) i centar Rome PrimožBrezec (19 p). Srpski reprezentativac je u više navrata igrom jedan na jedan ostavio svog čuvara Gabinija bez daha. Njegovih osam uzastopnih poena (dve trojke) bili su glavni razlog što je Partizan u petom minutu poveo 15:10. Ulaskom Božića na mesto plej mejkera poboljšana je organizacija napada. Dobra saradnja spoljne i unutrašnje linije bila je dovoljna da Lazme svojim ulaskom, kao i Tripković(20 p) šutem za tri poena na kraju prve deonice uvećaju prednost svog tima na 11 poena – 27:16.

Dominacija Brezeca pod košem crno-belih kao i lako probijanje prve linije odbrane srpskog šampiona, predstavljali su osnovni razlog što je Roma u 16. minutu smanjila na 29:26. Ipak, lepezom dobrih poteza Tripkovića, pre svega šutem za tri poena nakon otvaranja iz bloka (tri trojke), bek crno-belih briljirao je u drugoj deonici koja je završena rezultatom 50:42. Trojkom uz zvuk sirene on je anulirao nedostatke svog tima u drugoj četvrtini, pre svega defanzivni skok, kao i neadekvatno zagrađivanje Brezeca i Hatsona. Predvođeni Tepićem koji je rutinski prolazio svog čuvara, uz nešto raspoloženijeg Rašića i sjajnog Veličkovića, Partizan je u 25. minutu poveo 14 razlike (61:47). Italijani su pokušali promenom odbrane i prelaskom na presing, a onda i na zonu, da malo poremete napad srpskog šampiona. Međutim, Vujoševićevi izabranici su kvalitetnom distribucijom lopte, kao i sjajnom kretnjom visokih igrača pred poslednju deonicu otišli sa 11 poena prednosti – 68:57.

Shvativši da je njegov tim potpuno nemoćan, Bećirovićje u 33. minutu pokušao bezuspešno da isprovocira Veličkovića. Za uzvrat, on i njegov tim dobili su paletu prelepih poteza. Vitkovac i Tripkovićodlično su koristili povratne pasove visokih košarkaša, tako da su Božići saigrači u 35 minutu poveli 76:60. Iziritiran sudijskom odlukom, Brezec je u 37. minutu dobio tehničku grešku (isključujuću) čime je posao Partizana bio umnogome olakšan. Mala konfuzija u napadu crno-belih pred sam kraj meča nije bitnije uticala na konačan rezultat u ovom, može se slobodno reći, presudnom meču za srpskog šampiona. Krajnji rezultat 84:76 predstavlja motiv više za izabranike Duška Vujoševića, kako bi na kraju druge faze Evrolige ostvarili pristojan rezultat.

Vujošević: Odbrana je ključnaše pobede

– Zadovoljan sam pobedom svog tima, koja nas je ostavila u trci za plasman među osam najboljih timova na Starom kontinentu. Odigrali smo u većem delu meča izuzetno kvalitetno, mada je protivnik promenom odbrane uspeo da nas dekoncentriše, pogotovo na kraju treće i tokom poslednje četvrtine. Znali smo da će Roma posle poraza u prvom kolu pokušati svim raspoloživim sredstvima da dođe do pobede, ali to nije omelo tim da dođe do veoma bitnog trijumfa. Mislim da je ključnaše pobede bila izuzetno kvalitetna odbrana – rekao je po završetku meča trener Partizana Duško Vujošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari