Sasvim su opravdane konstatacije makedonskih analitičara i medija koji se slažu da je prošla godina bila trijumfalna jedino za premijera Nikolu Gruevskog. On je uprkos političkoj krizi i izborima koje je raspisao na zahtev opozicije izvojevao pobedu, uspevajući da „ubrizgavanjem patriotizma“ potisne činjenicu da Evropska komisija ni prošle godine nije odredila datum za početak pregovora sa Makedonijom o članstvu u EU.


Otuda je vreme na političkom satu Vlade u Skoplju krenulo iznova, ali i sa jasnom činjenicom da je cajtnot opet blizu. U maju će biti održan samit NATO u Čikagu, a dotle na dnevnom redu ostaju stari problemi: spor oko imena sa Grčkom (zbog kojeg Makedonija još nije primljena u članstvo Alijanse), kao i kapacitet reformi koje se sprovode.

Grčka, kako se procenjuje u Skoplju, nakon tajfunske ekonomske krize nema velike simpatije međunarodne zajednice, ali to nije adut već otežavajuća okolnost za Gruevskog jer je problem oko imena krizom marginalizovan. Mehanizam da se pregovori ponovo pokrenu gotovo da ne postoji što nikako ne odgovara Skoplju. U takvoj situaciji Makedonija pažnju na sebe može da skrene samo „blistavim reformama“.

Taj spisak je dugačak: od reformi u pravosuđu, smanjenja pritisaka na medije, reformi u administraciji, pre svega u javnom sektoru, liberalizacije ekonomije, unapređenja međuetničke tolerancije…

Gruevskom za sada može da odgovara činjenica da i međunarodna zajednica nema jasan stav oko toga da li Makedonija može u NATO i bez rešenja spora sa Grčkom, pogotovo nakon dvosmislenog zaključka Saveta bezbednosti „da spor mora da se reši pre ili posle prijema BJRM u NATO“.

Po proceni medija to bi moglo da otvori novo pitanje – da li je međunarodnoj zajednici važniji status Makedonije ili opstanak kabineta Nikole Gruevskog koji u medijima u SAD ima negativan imidž autokrate. Sada na važnosti dobija i situacija u regionu ali i Evropi, jer u maju slede izbori za predsednika u Francuskoj, a bliže se i izbori u SAD. Grčka je u ekonomskoj i političkoj krizi pa je malo verovatno da će se predstavnici Atine i Skoplja do proleća naći za pregovaračkim stolom. Ovde će se sa pažnjom pratiti i proces evropskih integracija Srbije, ali i martovski izbori u Rusiji. Sva predstojeća politička zbivanja u okruženju, ali i globalno mogli bi da Makedoniju stave na potpunu marginu zainteresovanosti međunarodne zajednice.

U tom pravcu je intonirana i poruka građanima predsednika Đorđa Ivanova koji kaže da „Makedonija u 2012. godinu ulazi sigurna u sebe“ i da zato „ima međunarodnu ali i podršku u zemlji“.

Analitičari upozoravaju da ekonomska politika u ovoj godini mora da bude „razumna i usmerena na štednju kako bi se smanjili rizici od otpuštanja radnika koji bi u tom slučaju pali na teret države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari