Trivan: Poljoprivredna proizvodnja veliki zagađivač 1Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

Poljoprivredna proizvodnja planetarno je jedan od najvećih zagađivača životne sredine zbog erozije zemljišta i upotrebe hemijskih supstanci, a tako je i u Srbiji, upozorio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na skupu „Poljoprivreda-od zagađivača do čuvara životne sredine“, koji je danas održan u Novom Sadu.

Trivan je istakao da područje u kome živimo spada u 40 najbogatijih biodiverziteta u svetu, a uništava se neodgovornom primenom hemijskih supstanci.

Zdrava životna sredina nam nije potrebna da bismo dobili zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 27, već da se u Srbiji uspostavi održiv sistem zaštite životne sredine. Razvoj poljoprivrede na ekološki održiv način može biti komparativna prednost Srbije, rekao je Trivan.

On je ukazao da je važno se poljoprivrednici vrate drugačijoj proizvodnji, da ne zagađuju zemljište prekomernom upotrebom hemijskih supstaci, da ne koriste one koje su zakonom zabranjene i da se stalno obrazuju.

Na skupu koji je održan u Privrednoj komori Vojvodine predstavnici resornih ministarstava i pokrajinskih sekretarijata, kao i stručnjaci u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, govorili su o bezbednom uklanjanju otpada, pravilnom odlaganju amabalaže od zaštitnih hemijskih sredstava i očuvanju kvaliteta zemljišta sa aspekta zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari