Mališani ometeni u mentalnom razvoju u Tutinu pre više od mesec dana, konačno su, dobili svoj prostor u kojem mogu da provode deo dana. Stara zgrada dečijeg vrtića je renovirana i prilagođena potrebama dece sa anomalijama u razvoju. U prostoru od 80 kvadratnih metara svakodnevno se organizuju tročasovne radionice za ovu decu.

U pionirski poduhvat krenula je nevladina organizacija Centar DOOR i za to dobila podršku i lokalne samouprave, tutinskih preduzetnika i Građanske inicijative, Grupe 484 i Jutbilda. Tutinska opština je na korišćenje ustupila objekat, a svi ostali su obezbedili sredstva da se prostor uredi i opremi.

– Našim aktivnostima je obuhvaćeno, trenutno, desetoro dece, iako ih na gradskom području ima tridesetak. I mi se ovde suočavamo sa nelagodnošću roditelja da priznaju da njihovo dete ima problema u razvoju. Zato radimo na dva koloseka. Jedan je da za decu organizujemo radionice prilagođene njihovim preostalim radnim sposobnostima, a drugi je da razbijamo predrasude i roditelja i sredine, da dokažemo da takva deca imaju pravo i treba da žive sa nama, nikako pored nas, kaže Emina Demirović, radioničarka i jedna od osnivačica NVO Centar DOOR. Demirovićeva posebno naglašava da je tutinska lokalna samouprava bila glavni inicijator da krenu u ovaj projekat.

– Opštinska uprava nam je obezbedila i vozilo, kojim decu dovozimo u Centar i vraćamo ih kući. Mada, ima i roditelja koji ne čekaju da im naše vozilo dođe, već svoje mališane dovode sami. To nas ohrabruje i nadam se da će nam se priključiti i ostali roditelji čija su deca ometena u razvoju, ističe Demirovićeva. Prema nekim procenama na području opštine Tutin ima oko stotinu dece ometene u mentalnom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari