Nekoliko stotina Novosađana sinoć se okupilo na Trgu slobode, gde su palili sveće i polagali cveće za žrtve požara koji je u noći između subote i nedelje izbio u diskoteci „Kontrast“. Građani su se spontano, u miru i tišini, okupili na glavnom novosadskom trgu ispred Gradske kuće. Sveće za postradale upalili su i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i poslanik LSV u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov.


U požaru koji je juče oko dva sata ujutro izbio u diskoteci „Kontrast“ od gušenja je stradalo šestoro mladih ljudi: Marina Aničić (1987) iz Čuruga, Tamara Miladinović (1987) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (1986) iz Futoga, Zoran Ignjatović (1984) građanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (1983) iz Kragujevca i Renato Vuković (1991) iz Kikinde. Prema rečima portparola Osnovnog suda u Novom Sadu Biljane Lazić, u požaru su lakše povređeni: Vesna Ignjatović (29), Nevena Grbić (26), Maja Blagojević (24) i Siniša Radojević. Tragedija se dogodila samo pet godina posle požara u hotelu „Putnik“ u kojem je poginulo troje ljudi i četiri godine od požara u kafiću „Laundž“ koji je odneo živote osmoro mladih ljudi.

Nakon završenog uviđaja, dežurni istražni sudija Ana Stamenić izjavila je da su uzrok požara najverovatnije neispravne električne instalacije ispod bine diskoteke. Ona je rekla da su „instalacije bile izolovane i da će stručna ekspertiza utvrditi da li su zaista uzrok požara“. Posle saslušanja više od 50 osoba tokom prepodneva, na policijskom zadržavanju od 48 sati zadržani su vlasnik Alojz G. (68) i zakupci diskoteke „Kontast“ Slaviša S. (46) i Dejan R. (36). Oni se terete za nespovođenje zakonskih mera zaštite od požara, čime su počinili teško delo protiv opšte bezbednosti.

Povodom stravične tragedije koja je zadesila Novi Sad, Gradsko veće održalo je sednicu, na kojoj je odlučeno da se od danas u Novom Sadu proglasi trodnevna žalost. Gradonačelnik Igor Pavličić, koji je tokom noći između subote i nedelje obišao mesto požara, porodocama nastradalim juče je izjavio saučešće u ime Grada Novog Sada.

Prema nezvaničnim saznanjima Radija 021, pretpostavlja se da su vatru izazvala pirotehnička sredstva. Neimenovani radnik diskoteke je ispričao novinarima da je požar izbio u trenutku kada su plesačice na bini delile prskalice posetiocima. Plamen je prvo zahvatio draperiju i plastiku u blizini bine i brzo se proširio. Potom je usledio stampedo 350 gostiju lokala. Petoro od šestoro pogunulih bili su na galeriji u lokalu, a probali su da se zaštite od vatre tako što su se zatvorili u toalet. Krov toaleta se usled oštećenja od vatre urušio. Jedna žrtva se takođe zatvorila u toalet, ali u prizemlju. Diskoteka se nalazi na dva nivoa, do toaleta na gornjem nivou vode uske stepenice. Prema rečima očevidaca, neke devojke su, u pokušaju da se spasu, skakale sa drugog nivoa.

– Dojava o požaru kasnila je najmanje 15 minuta. Vatrogasci su stigli za četiri minuta, ali je šestoro mladih tada već bilo mrtvo – izjavio je sinoć za B92 načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da je „već u ovom momentu jasno da postoji odgovornost vlasnika diskoteke“. Prema njegovim rečima, diskoteka „očigledno nije ispunjavala standarde protivpožarne zaštite“, a „čak i ako je papirološki sve u redu, ukoliko se primi 350 dece u objekat koji, najverovatnije, ne ispunjava uslove za taj broj ljudi, posetioci se dovode u opasnost“. On je najavio da će danas početi vanredna inspekcijska kontrola svih lokala u Srbiji.

Gradsko veće je iz Odeljenja za preventivnu zaštitu izgrađenih objekata Uprave za vanredne situacije MUP RS dobilo informaciju da je diskoteka Kontrast ispunjavala sve protivpožarne uslove predviđene propisima.

– Novi Sad je nem od bola zbog stravične tragedije koja nas je zadesila. Nema reči koje bi opisale osećanje tuge zbog nenadoknadivog gubitka šestoro mladih ljudi. Grad će pružiti maksimalnu podršku unesrećenim porodicama – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Na mestu tragedije su, pored gradonačelnika Pavličića, bili ministar unutrašnjih poslova Vlade Srbije Ivica Dačić i direktor MUP Srbije Milorad Veljović. Izraze saučešća porodicama nastradalih uputili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kao i brojne druge političke ličnosti, uključjući i gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića.

Već gorela

Ovo nije prvi požar u diskoteci „Kontrast“, koja postoji od 1971. godine. Uzroci prvog požara 1992.nikada nisu utvrđeni. Posle toga, objekat je promenio namenu. Tu se nalazio salon nameštaja, da bi opet sredinom devedesetih godina, u tom prostoru prvo počela s radom folkoteka, a zatim i diskoteka. Na diskoteku je 2007. bačena bomba, a iste godine u diskoteci su se sukobile dve grupe navijača.

Među poginulima novinarka i snimatelj

U požaru u „Kontrastu“ poginuli su mlada novinarka novosadske RTV Delta Tamara Miladinović i snimatelj kragujevačke televizije Kop Marko Pavlović, prenose agencije.Tamara Miladinović je RTV Delta radila sedam godina, vodila je emisiju zabavnog karaktera „Fokus“. Pavlović je ranije radio kao snimatelj na kragujevacckim televizijama IN i Kanal 9, a poslednjih meseci bio je zaposlen na televiziji Kop. Kako prenosi TV Kragujevac, u Novi Sad je otišao da bi se video sa prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari