Poslednje zasedanje Gradskog veća Požarevca, koje je trajalo je tri dana zaredom, predstavljalo je pripremu za veoma značajnu sednicu Skupštine grada, zakazanu za 23. septembar. Predsednik Veća, Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, održao je tim povodom konferenciju za medije.


Kada je u pitanju drugi rebalans budžeta, Milosavljević je rekao da su postojala četiri razloga zbog kojih je rađen: prvi je to što po Zakonu o porezu na zarade, grad Požarevac u oktobru, novembru i decembru dobija tri transfera u ukupnom iznosu od 144 miliona dinara. Radi se o dodatnim nenamenskim sredstvima koja treba usmeriti ka određenim investicijama.

– Deset miliona bi bilo dovođenje toplifikacije do dečjeg vrtića u Mesnoj zajednici Burjan, potom za prvu fazu izgradnje dečjeg vrtića u MZ Čačalica – 25 miliona, geodetski plan za detaljnu regulaciju Požarevca – pet miliona, za socijalna davanja u vidu jednokratne pomoći – 6.200.000 dinara, jer smatramo da je veliki broj socijalno ugroženih u gradu kojima želimo da pomognemo, naknade sa porodice sa blizancima, trojkama i četvorkama – 800.000 dinara i tri miliona dinara za porodice, đake prvake i druge kategorije kojima je potrebna pomoć, kaže Milosavljević.

Za završetak prostora oko Sportskog centra Požarevac odobrena su 4,5 miliona dinara, završetak fiskulturne sale OŠ „Sveti Sava“ – tri miliona, Direkcija bi, prema ovom rebalansu, dobila 5 miliona dinara za izradu dokumentacije nove industrijske zone, 23 miliona za presvlačenje lokalnih puteva u gradu Požarevcu, od toga 5.700.000 za Dečansku ulicu u MZ Gornja mala i Stiška u Burjanu i 17.300.000 za krpljenje ulica u gradu. Direkciji za puteve Republike Srbije biće preneto 45 miliona 395,433 dinara radi presvlačenja ulica, od Bulevara do Ćirikovca, petrovačkog puta, do obilaznice i od Novog groblja do bratinačkog puta. Pet miliona potrebno je izdvojiti za potporni zid u Kličevcu, gde postoji opasnost od klizišta, 5.800.000 za završetak radova na Bulevaru.

– Drugi razlog zbog koga smo radili rebalans budžeta su 88 miliona dinara, koje smo mogli da „prepakujemo“, a imali smo zahteve u vrednosti od 190 miliona od strane budžetskih korisnika. Treći razlog je okvirni kredit koji bi trebalo završiti do 1. oktobra, a koji je podignut 2010. godine, u vrednosti 344 miliona, a potrošena je polovina, ostalo je još 176 miliona, razlog je to što se nije završio Arhiv, zbog nabavke koja je dugo trajala, tako da smo morali da odustanemo od te investicije, kao i od nekoliko sitnijih u kojim nisu bili rešeni imovinsko-pravni odnosi. Taj novac neće biti potrošen, što je dobro, jer će biti i manja rata kredita. Četvrti razlog za rebalans jeste smanjenje prihodne strane Fonda za zaštitu životne sredine. Pepeo, po mišljenju Republičkog fonda za zaštitu životne sredine i Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine više nije opasna materija, tako da Privredno društvo „Kostolac“ ne prenosi sredstva Ministarstvu od kojih mi dobijamo procenat, tako da se suma umanjuje za 406 miliona, tako da smo morali da se odreknemo nekih investicija, odnosno one će ići u sledeću budžetsku godinu.

Na Veću su pripremljene odluke koje će se razmatrati na Skupštini, a odnose se na zaštitu useva, zasada i poljoprivrednog zemljišta, o tehničkom regulisanju saobraćaja na teritoriji grada Požarevca, izmenama i dopunama odluke o držanju životinja, dopunama odluke o komunalnom uređenju, pristupanju operativnom planu o zaštiti od voda i bujica, usvajanju plana za strategiju razvoja sporta i razmatranje zahteva JP Ljubičevo za sporazumno rešavanje duga prema Kompaniji Dunav osiguranje.

Milosavljević navodi da je razgovarano o tome da grad preuzme dug koji JP Ljubičevo ima prema Dunav osiguranju, koji iznosi preko 70 miliona dinara i dogovoreno je da se on isplati u tri rate u tri budžetske godine, uključujući i 2011. Rebalns budžeta je pokazao da ne postoji mogućnost da se ove godine isplati prva rata, te je urađeno veštačenje, a od Dunav osiguranja se očekuje odgovor da li su saglasni sa nalazom veštaka, koji je nešto niži od njihovog predloga, kao i sa predlogom da se dug isplati u naredne dve godine u dve jednake rate. Dunav osiguranje bi se, prema dogovorima, odreklo polovine duga, a druga polovina bi bila isplaćena u dva navrata, 2012. i 2013. godine.

Pravoslavna crkva i vladika braničevski dr Ignatije obratili su se Veću zahtevom za proširenjem obuhvata regulacionog plana koji je nazvan „Porečka ulica“, ali se zapravo radi o ulicama Jovana Šerbanovića, Hajduk Veljkova i Porečka do Moše Pijade. Razlozi su prohodnost ulice pored Ekonomske škole, koja više nije ulica, već pešačka zona, kao i nemogućnost da se legalizuje novi Eparhijski dvor. Ukoliko se uradi novi regulacioni plan ovaj objekat bi mogao biti legalizovan. Veće je odlučilo da se izađe u susret ovom zahtevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari