Viktor Troicki i David Gofan otvoriće danas u 14.00 meč prvog kola Svetske grupe, koji će se između Srbije i Belgije igrati u gradu Šarlroa, a nakon njih će na teren izaći Novak Đoković i Olivije Rohus.

Najbolji teniser današnjice priključio se kolegama tek u sredu nakon napornog puta iz Melburna, gde je u nedelju četvrti put u karijeri osvojio Australijan open, ali će samo posle nekoliko treninga morati da se privikne na šljaku u „Spirodomu“. Selektor srpske selekcije Bogdan Obradović ne može u ovom duelu računati na povređenog Janka Tipsarevića, tako da su u timu Boris Pašanski i Filip Krajinović, mada nijedan od njih dvojice na jučerašnjem žrebu nije prijavljen za nastupe od danas do nedelje.

Troicki i Gofan su se do sada sastali samo jednom i to prošle godine u američkom Vinston-Salemu, gde je slavio Belgijanac sa 2:1 (3:6, 6:4, 7:5). Izrazitog favorita u ovom susretu nema, mada bi prednost Gofana mogla da bude u podršci navijača, koji će sigurno emotivno ispratiti svaki poen. Viktor je u lošoj formi zbog čega je skliznuo do 39. pozicije na ATP listi. Takmičenje na prvom grend slem turniru ove sezone završio je već na startu iako je imao prednost od dva seta nad Čehom Radekom Štepanekom. Doduše, identičnu sudbinu doživeo je i Gofan, koji je posle prvog kola čestitao Špancu Fernandu Verdasku na minimalnoj pobedi.

Đoković je najbolji teniser na svetu i kao takav moraće da se izbori sa brojnim nedaćama pred i u samom duelu protiv Rohusa. Prelazak sa „pleksikašna“ na šljaku je samo jedan od problema, jer je Novak u Melburnu igrao na skoro 40 stepeni, a sada će morati da se prilagodi dvoranskim uslovima u trenutku kada se za vikend u Šarlroa očekuje tek oko pet stepeni. Vremenska razlika je deset sati što nikako nije zanemarljiv detalj. Ukoliko uspe neverovatnom brzinom da se aklimatizuje i iza sebe ostavi sve „tehničke“ probleme, sačekaće ga izuzetno motivisani Rohus, koji je jedan od retkih tenisera iz ATP tura koji ima pozitivan skor sa Đokovićem. U prethodnih pet duela Rohus je slavio tri puta, s tim da je poslednji njihov susret odigran još na Vimbldonu 2010. godine kada je Novak slavio posle dosta drame sa 3:2. Đoković je još upisao trijumf u Haleu godinu dana ranije, dok je Rohus bio bolji u Majamiju 2010. i dva puta 2005, najpre u meču reprezentacija u Beogradu, a zatim u Lionu.

– Sećam se da sam izgubio peti meč protiv Belgije kada smo se sastali 2005. godine. Znam da njihov tim raspolaže sa četiri do pet odličnih igrača. Ipak, nadam se pobedi i pored odsustva Janka Tipsarevića – istakao je Đoković.

Teren u očajnom stanju

Šljaka u „Spirodomu“ postavljena je u ponedeljak, a igrači su već sutradan imali prve treninge zbog čega je u jako lošem stanju. „Teren na kome treba da se igra je smešan i opasan. Mi igrači lako možemo da se povredimo. Mislim da je ovo najgori teren na kojem sam bio u životu“, istakao je Đoković, posle čega je selektor Belgijanaca Johan van Herk potvrdio da „teren nije baš kao na Rolan Garosu, ali i da Srbi preteruju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari