U Srbiji su do sada registrovana tri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa, saopštio je juče Institut za javno zdravlje „Batut“. Oboleli su bili sa teritorije Beogradskog, Sremskog i Južnobačkog okruga. Kako se navodi, reč je o pacijentima koji su imali i druge faktore rizika, sa nepoznatim vakcinalnim statusom ili o nevakcinisanim osobama.


Na osnovu nedeljnih izveštaja koji se prikupljaju preko mreže instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Batutu, u Srbiji je registrovana srednja aktivnost virusa gripa, porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrasnim kategorijama. U zemlji je potvrđeno prisustvo sva tri tipa virusa gripa: A(H1), A(H3) i B.

Kao najbolju i najefikasniju prevenciju, Batut preporučuje vakcinaciju protiv gripa, posebno osobama koje pripadaju grupama sa povećanim rizikom, hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

Virus gripa prisutan je u celoj Srbiji, a epidemiolozi kažu da je njegova pojava očekivana za ovo doba godine.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) navode da je od gripa obolelo ukupno 17 pacijenata, od oko 80 koliko ih je na bolničkom lečenju.

– Preduzeli smo sve mere da se virus ne širi. Pacijenti kod kojih se sumnja da imaju grip u izolaciji su i pod stalnim nadzorom lekara. Posete su zabranjene – kažu za Danas u KCV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari