Požarevačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv trojice direktora Privrednog društva PRIM Kostolac, Dragoslava Mirkovića (70) iz Požarevca, Dragana Miloševića (62) iz Kostolca i Zorana Đurovića (55) takođe iz Kostolca, zbog sumnje da su povlašćenim dobavljačima omogućili zaradu od oko 2,6 milijarde dinara.

Mirković se sumnjiči da je, kao direktor PRIM-a, u periodu od 2008. do 2009. godine, iskoristio svoj službeni položaj i pribavio imovinsku korist dobavljačima dajući im prvilegovani status za nabavku dobara i usluga, bez sprovođenja postuka javnih nabavki i bez sačinjavanja ugovora o nabavci.

– Na ovaj način, on je dobavljačima omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 1.100.200.000 dinara, dok je firmi na čijem je bio čelu naneo štetu pribaljajući dobra bez odgovarajućih atesta i kavaliteta, nanoseći štetu i ostalim potencijalnim ponuđačima zbog nemogućnosti učestvovanja u postuku javnih nabavki – kažu u Policijskoj upravi Požarevac. Isto obrazloženje navedeno je i u krivičnoj prijavi protiv Dragana Miloševića, koji se sumnjiči da je, kao direktor PRIM-a, od 2009. do 2011. godine, dobavljačima omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 990.000.000. dinara.

Identično obrazloženje važi i za Zorana Đurovića sadašnjeg direktora PRIM-a, koji je dobavljačima omogućio protivpravnu imovinsku koristi od 547.422.071 dinar. – Njega je policija uhapsila i protiv njega podnela krivičnu prijavu višem javnom tužiocu u Požarevcu, dok su dvojica bivših direktora uhapšena 15. marta takođe zbog izvršenih zloupotreba službenog položaja – kažu u požarevačkoj policiji. Dvojica bivših direktora uhapšena su zbog sumnje da su oštetili PRIM za 53 miliona dinara, od čega 45 mahinacijama oko plaćanja radnika preko omladinske zadruge, a 8 miliona plaćanjem mašina jednom preduzeću iz Ade, koje do danas nisu isporučene.

Bez pritvora za Đurovića

Istražni sudija Višeg suda u Požarevcu Zoranu Đuroviću nije odrdio pritvor iz razloga što tužilaštvo to nije tražilo,iako se od strane policije osnovano sumnja da je firmu oštetio za preko 500. 000 miliona dinara.. Druga dvojica direktora za koje se sumnja da su istu firmu oštetili za preko dve milijarde dinara već s nalaze u pritvoru od 15. marta za isto krivično delo ali po drugom osnovu. Očekuje se da će, nakon isteka jedmosečnog pritvora, da 15. aprila budu pušteni da se brane sa slobode.

Milionski računi za reprezentaciju

Dragoslav Mirković tereti se da je preduzeću «Standard» iz Kostolca, koje je, kao i PRIM, izdvojeno restrukturiranjem iz EPS-a, platio za ugostiteljske usluge 2,5 miliona. Ista usluge, Dragan Milošević platio je milion dinara, Za sada nije poznato da li su ove usluge zaista izvršene ili je novac samo podeljen između određenih lica.

Firme koje su poslovale sa „Primom“ mimo tendera

Među povlašćenim dobavljačima sa kojima su direktori nezakonito poslovali, nalaze se preduzeća: «BG stil» Beograd, «Tehno impeks» Beograd, «Proleter» Arilje, «Delta graf» Smederevo, «Markop» Požarevac, «Sigma TM» Požarevac, «Vujić auto» Požarevac, «Agatel» Požarevac, «Magnet komerc» Smederevo, «VM eksport-import» Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari