Požarevačka policija podnela je krivičnu prijavu protiv trojice direktora Privrednog društva PRIM Kostolac, Dragoslava Mirkovića (70) iz Požarevca, Dragana Miloševića (62) iz Kostolca i Zorana Đurovića (55) takođe iz Kostolca, zbog sumnje da su povlašćenim dobavljačima omogućili zaradu od oko 2,6 milijardi dinara. Istražni sudija Višeg suda u Požarevcu Zoranu Đuroviću nije odredio pritvor jer to tužilaštvo nije tražilo, iako policije osnovano sumnja da je firmu oštetio za više od 500.000 miliona dinara. Druga dvojica direktora za koje se sumnja da su istu firmu oštetili za više od dve milijarde dinara nalaze se u pritvoru od 15. marta za isto krivično delo, ali po drugom osnovu. Očekuje se da danas budu pušteni da se brane sa slobode.

Mirković se sumnjiči da je, kao direktor PRIM-a, od 2008. do 2009. godine, iskoristio svoj službeni položaj i pribavio imovinsku korist dobavljačima dajući im privilegovani status za nabavku dobara i usluga, bez sprovođenja postupka javnih nabavki i bez sačinjavanja ugovora o nabavci. „Na ovaj način, on je dobavljačima omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 1.100.200.000 dinara, dok je firmi na čijem je bio čelu naneo štetu pribavljajući dobra bez odgovarajućih atesta i kvaliteta, nanoseći štetu i ostalim potencijalnim ponuđačima zbog nemogućnosti učestvovanja u postupku javnih nabavki“, kažu u Policijskoj upravi Požarevac. Isto obrazloženje navedeno je i u krivičnoj prijavi protiv Dragana Miloševića, koji se sumnjiči da je, kao direktor PRIM-a, od 2009. do 2011, dobavljačima omogućio pribavljanje protivpravne imovinske koristi od 990.000.000. dinara.

Identično obrazloženje važi i za Zorana Đurovića, sadašnjeg direktora PRIM-a, koji je dobavljačima omogućio protivpravnu imovinsku koristi od 547.422.071 dinar. „Njega je policija uhapsila i protiv njega podnela krivičnu prijavu višem javnom tužiocu u Požarevcu, dok su dvojica bivših direktora uhapšena 15. marta takođe zbog izvršenih zloupotreba službenog položaja“, kažu u požarevačkoj policiji. Dvojica bivših direktora uhapšena su zbog sumnje da su oštetili PRIM za 53 miliona dinara, od čega 45 mahinacijama oko plaćanja radnika preko omladinske zadruge, a osam miliona plaćanjem mašina jednom preduzeću iz Ade, koje do danas nisu isporučene.

Milionski računi za reprezentaciju

Dragoslav Mirković tereti se da je preduzeću „Standard“ iz Kostolca, koje je, kao i PRIM, izdvojeno restrukturiranjem iz EPS-a, platio za ugostiteljske usluge 2,5 miliona. Iste usluge Dragan Milošević platio je milion dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari