Trojici državljana Hrvatske određen pritvor od 30 dana zbog pokušaja da u Srbiju unesu radioaktvne materije 1Foto: Franz P. Sauertejg / Pixabay

Tužilaštvo u Somboru odredilo je 30-dnevni pritvor trojici državljana Hrvatske, uhapšenih u subotu na graničnom prelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu radioaktvne materije, potvrdio je danas hrvatski konzul u Subotici Velimir Pleša.

Konzulatu je tužilaštvu rečeno da su osumjičeni po članu 266. Krivičnog zakona Srbije (KZS) za posedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih materija, a pritvor im je određen zbog sumnje na mogućnost bekstva.

Člank 266. KZ Srbije za to delo zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

Uhapšeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo pravosudnim telima rekli da to u svakom trenutku mogu uraditi i da će Konzulat delovati u skladu procedurama, rekao je Pleša agenciji Hina.

Radio-televizija Srbije objavila je ranije danas da je na prelazu Bezdan u subotu detektovan visok nivo radioaktivnog zračenja u automobilu „audi“ gde je u prtljažniku nađena „glava gromobrana“, a vozač i njegova dvojica saputnika su uhapšena.

Uprava carina saopštila je u međuvremenu da su carinici 4. marta 2023. otkrili „pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak“ jednog vozila nemačkih registarskih oznaka i u prtljažniku otkrili i uređaj za merenje sastava metala, na šta je reagovao ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je danas da je radioaktivni gromobran smešten u centralno skladište Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije.

Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije, navodi se u saopštenju.

Direktorat, kako je navedeno, u ovom trenutku ne može da se oglašava o ostalim informacijama kako ne bi ometao istragu i da bi se obezbedili uslovi da nadležni organi neometano obave posao u skladu sa svojim nadležnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari