Košarkaši Crvene zvezde Telekom savladali su Partizan mt:s u novom „večitom derbiju“, ovaj put u okviru 21. kola ABA lige, i tako skoro sigurno obezbedili jedno od prva dva mesta Jadranu nakon regularnog dela, što će im doneti priliku da se bore za nadmetanje u Evroligi naredne sezone (84:76).

Crvena zvezda – Partizan 84:76 (23:24, 14:22, 23:11, 24:19 )

Hala: Pionir. Gledalaca: 5.500. Sudije: Pukl (Slovenija), Dožai, Herceg (Hrvatska).

Crvena zvezda: Cvetković, Braun 2, Subotić 12, Rakočević 20, Lazić, Simonović, Savović 15, Katić 20, Samardžiski 6, Radivojević 3, Nelson 6, Skot.

Partizan: Lovernj 6, Milutinov, Vesterman 10, Gordić 4, Lučić 4, Milosavljević 8, Bogdanović 13, Gagić 4, Musli 4, Čakarević, Gordon, Bertans 23.

 

 Za razliku od duela u finalu Kupa Radivoja Koraća, meč u Pioniru doneo je daleko kvalitetniju košarku, u kojoj crno-beli nisu uspeli da sačuvaju „plus 15 (31:46), ali ni izvanredno šutersko veče spoljne linije, pre svega Davisa Bertansa koji je izvan linije 6,75 šutirao 6/9. S druge strane, crveno-bele je do nove pobede nad najvećim rivalom predvodio Raško Katić koji je pod koševima bio nerešiva enigma za centre bivšeg kluba (20 p, 5 sk).

Crvena zvezda bolje je otvorila duel, igrom pod obručima koja je nekada bila glavno oružje Partizana. To im je donelo blagu prednost (8:4), ali su crno-beli odgovorili serijom od 8:0 i stekli prednost koju praktično nisu ispuštali do sredine treće deonice. U međuvremenu, crno-beli su igru bazirali na raspoloženoj spoljnoj liniji i letonskom reprezentativcu koji je „namestio ruku“ i pogađao sa svih pozicija, što je i rezultiralo maksimalnom razlikom. Praktično od tog trenutka crno-bela kola su krenula nizbrdo. Šest promašenih bacanja u nizu, od ukupno 12 nerealizovanih, bilo je znak crveno-belima da dodaju gas, rastrče se po terenu, i demonstriraju igru po kojoj su prepoznatljivi cele sezone. Katić je dobio podršku kapitena Igora Rakočevića i šutera Borisa Savovića, što je rezultiralo vođstvom Zvezde (53:52).

Sama završnica donela je puno tempa. Ako se za sudijski kriterijum iz treće četvrtine može reći da je dozvolio „tuču“ na terenu, onda je u poslednjoj deonici sviran svaki kontakt. Zvezda je brzo ispunila bonus, ali Partizan opet nije znao da realizuje slobodna bacanja. Igralo se koš za koš, trojka na trojku, sve do do rezultata 77:76, kada su crno-beli pokušali iznuđenim šutevima da nadmudre jaku odbranu rivala. U tome nisu uspeli, pa su crveno-beli iskusno u penal završnici priveli meč kraju, ostvarili novu pobedu i praktično ostali samo sa Igokeom u trci za prvo mesto i direktan plasman u Evroligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari