Tromesečna beba zarobljena u kući zbog poplave u Sjenici, voda prodire u objekte 1Foto: N. Kočović

Kiša koja je na Pešterskoj visoravni neprekidno padala dva dana dovela je do porasta vododstaja i izlivanja reke Grabovice koja je na teritoriji Sjenice poplavila preko 40 domaćinstava.

Brojni sugrađani ostali su zarobljeni u svojim stanovima među kojima je i jedna tromesečna beba.

– Moja unuka, beba stara tri meseca, ostala je unutra, ne mogu da ih iz kuće izvučem. Celu noć proveli smo budni, za poslednjih 75 godina ja ne pamtim ovakvu poplavu i oluju, zadesila nas je katastrofa. Sve stvari koje smo imali u stanovima su puni vode – rekao je za RINU Ismet Hasanović iz Sjenice.

Najteža situacija je u naselju Bukreš gde je voda prodrla u kuće i pomoćne objekte. Na licu mesta su ekipe Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, radnici javnih preduzeća, kao i građani koji su, uglavnom tokom noći, bili aktivni puneći džakove peskom.

Predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić kaže da je izlivanje Grabovice višedecenijski problem koji će, nada se, rešiti uz podršku “viših instanci”.

“Grabovica je vodotok prvog reda, prolazi kroz sam centar, šteta nije mala, ekipe su na terenu, dežuramo. Štab za vanredne situacije je u konstantnom radu i pratimo situaciju iz minuta u minut”, rekao je Mujagić.

Dodao je da je vodostaj Grabovice blago opao, ali da, zbog najavljenih novih padavina, očekuje novi porast.

U Sjenicu bi trebalo tokom dana da stigne načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić koji će prisustvovati sednici lokalnog Štaba na kojoj će biti odlučeno da li će biti proglašena vanredna situacija na teritoriji te opštine.

Teška situacija je i u Prijepolju gde Lim naglo raste, dok je u Novom Pazaru i Raški mirno, bez kiše i porasta vodostaja reka.

Iz lokalnih samouprava Novog Pazara i Raške poručuju da spremno dočekuju “udarni talas” i da su obezbeđene kritične deonice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari