Troškovi rekonstrukcije Opšte bolnice u Novom Pazaru porasli za skoro 1,5 milijardi dinara 1Foto: N. Kočović

Troškovi prve faze radova na rekonstrukciji i izgradnji novih objekata Opšte bolnice u Novom Pazaru porasli su za skoro milijardu i po dinara, odnosno 12,7 miliona evra, pa će sa izmenom ugovora sada ukupno iznositi više od 7,6 milijardi dinara sa porezom na dodatu vrednost.

U obaveštenju o izmeni ugovora, objavljenom 20. jula, navodi se da je do porasta cene došlo usled potrebe za dodatnim radovima koji su postali „neophodni“.

„U toku izvođenja radova javila se potreba za izvođenjem dodatnih radova koji su neophodni u procesu izvođenja radova, a koji su neodvojivi od ugovorenih radova u tehničkom i tehnološkom smislu“, stoji u obrazloženju.

Radove na prvoj fazi rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice izvodi konzorcijum predvođen novosadskom kompanijom GAT, koji još čine i Tehno inženjering i Enterijer Moša iz tog grada, beogradski Saturn elektrik i Jugogradnja, te Remontni centar iz Užica.

Oni su pobedili na tenderu na kojem se prijavio i austrijski Štrabag, koji je dostavio povoljniju ponudu, ali ju je tenderska komisija odbila zbog „utvrđenih nedostataka“.

Prvom fazom rekonstrukcije Opšte bolnice predviđena je izgradnja potpuno novog objekta psihijatrije, kotlarnice i trafo stanice, kao i dogradnja hirurgije i zgrade Doma zdravlja. Planirana je bila i dogradnja Internog odeljenja, ali je u međuvremenu odlučeno da se taj objekat sruši i izgradi novi.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Meho Mahmutović pre par dana je izjavio da se radovi izvode brzo.

„Psihijatrija je skoro gotova, 1. avgusta će biti završeni radovi. Tada ćemo iseliti Dom zdravlja i privremeno ga smestiti u tu zgradu, kako bismo mogli kompletno da ga renoviramo. Paralelno se završava zgrada Hirurgije, zida se Interno, radi se trafostanica i velika kotlarnica. Rušiće se stara zgrada Hirurgije, tu će se praviti moderna zgrada“, rekao je Mahmutović.

On je dodao da je primarni cilj vrha države i rukovodstva grada i te zdravstvene ustanove da Opšta bolnica preraste u Kliničko-bolnički centar što je, kako je ocenio, dobrobit za 300.000 građana koji se leče u toj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari