Ko je otrovao pse u Valjevu i okolini: Policija bez rezultata, kreozan kao potencijalni uzrok smrti 1Ilustracija foto EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/as/gh

Valjevo i okolina se suočavaju sa talasima masovnog trovanja pasa koji traju već duži vremenski period, sumnja se da se koristi otrov kreozan koji je u Srbiji zabranjen.

Dušanka Radović, vlasnica jednog od otrovanih pasa koja se, između ostalog, bavi i udomljavanjem i pomaganjem napuštenih pasa i mačaka, kaže da je, prema evidenciji koju je ona vodila, trovanje pasa u Valjevu i okolini postalo masovnije i ozbiljnije polovinom 2023. godine.

„Najmasovnije trovanje u Valjevu se dogodilo ovog proleća, 10. maja, kada je otrovano čak 17 vlasničkih pasa, to je ono što je evidentirano, ne zna se koliko je lutalica i drugih životinja koje su došle u kontakt sa otrovom“, priča Radović.

Dodaje da je nakon toga otrov „bačen“ i u junu, julu i avgustu, mesec za mesecom.

Kako kaže, na osnovu izgleda otrova i načina na koji su psi uginuli, osnovano se sumnja da je u pitanju kreozan, što je pesticid čija je upotreba zabranjena u Srbiji.

„Kreozan je žut, kada je u suvom stanju on je praškast i intenzivno žute boje, a kada se pokvasi, onda je fluorescentno žute boje. Taj otrov jako brzo deluje i ne mora čak ni da se pojede, dovoljno je da ga životinja udahne, a ljudi ga mogu uneti u krvotok čak i preko kože“, priča Radović.

Njen pas je otrovan kreozanom u petak, 23. avgusta, nedaleko od porodične vikendice na Divčibarama.

Napomenula je da dvorište vikendice nije ograđeno jer je na Divčibarama zabranjeno ograđivati dvorište.

„Tog dana sam, kao i svako jutro, svog psa pustila da obavi nuždu, uvek se vraćao na doručak, ali tog dana se nije vratio. Ja sam ga tražila sve do srede naredne nedelje kada sam od radnika na obližnjem gradilištu saznala da su ga istog tog jutra, u petak, pronašli otrovanog sa još nekoliko pasa. Imao je žuto oko njuške, tresao se pola minuta i uginuo“, priča Radović.

Ona sumnja da je tog 23. avgusta trovanje pasa bilo organizovano kao akcija, jer je isti otrov kojim je otrovan njen pas nađen na još mesta u Valjevu i okolini, a, kako kaže, to nikako nije mogla da izvede samo jedna osoba.

„Istog dana otrov je bačen u Valjevu u naselju Peti puk, tu su stradala dva vlasnička psa, za lutalice je teško utvrditi tačan broj jer o njima niko ne vodi računa. Trovanja je bilo i u selu Krčmar, tu je otrovano više vlasničkih pasa, a stradali su i svi psi koji su boravili u centru sela“, priča Radović.

Kako kaže, ne zna na koji način može da se stane na put ovom trovanju.

„Sve je uredno prijavljeno institucijama, ali do sada niko nije priveden, a mene niko ne može da ubedi da pored toliko kamera koje su postavljene svuda u gradu ne mogu da nađu nekog ko je bacio otrov u školsko dvorište“, kaže Radović.

Iz valjevskog Udruženja za zaštitu životinja Čarna kažu da je povodom trovanja policija samo jednom izlazila na teren.

„Trovanja su prijavljena policiji svaki put, oni su izašli na teren samo jednom kad je bilo masovno trovanje pasa u okolini Gradca. Mesto gde je bačen otrov obmotali su žutom trakom, kako se ne bi prilazilo tom području“, kažu iz udruženja.

Dodaju da policija nije pronašla krivca i nikog nije privela, niti su ih obaveštavali o toku istrage.

Oni napominju da, pored toga što je opasan za životinje, otrov može biti veoma opasan i za ljude, a pogotovo decu.

Na vlasnike pasa apeluju da budu odgovorni, da svoje ljubimce nigde ne vode bez povoca i da ih po potrebi sterilišu, kako se ne bi neželjeno razmnožavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari