AutoAuto i kilometraža, foto: FOTOG / Tetra Images / Profimedia

Odluku o kupovini automobila umesto kombija jednoglasno je doneo Školski odbor i to novo vozilo koristiće se za prevoz dece, izjavila je danas direktorka Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta Stanislava Stantić Prćić.

Neformalna grupa „Mreža građana Srbije“ u Subotici je ranije saopštila da je novcem koji su roditelji godinama prikupljali za kupovinu školskog kombija za prevoz dece, kupljen putnički automobil „dačija“.

Direktorka te škole je za agenciju Beta kazala da je auto kupljen za takmičenja i za vannastavne aktivnosti.

„Mnogo radimo na tome da deca koja žive na selu mogu doći do sadržaja koja su gradskoj deci daleko dostupniji“, navela je direktorka škole.

Podsetila je da je vozilo kupljeno za dodatne aktivnosti škole, a da deca koja putuju imaju organizovan prevoz lokalne samouprave, što je regulisano za svu decu jednako.

„Odlazak u grad nas košta gotovo 500 dinara recimo na besplatnu predstavu povodom Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Ideja je bila da se po potrebi grupa dece može prevoziti za takve stvari“, kazala je Stantić Prćić.

„Mreža građana Srbije“ je u saopštenju ocenila da, ukoliko roditelji izdvajaju novac za kupovinu kombija, onda on mora da se i potroši na to, a da je „sve drugo najblaže rečeno prevara za koju je odgovoran menadžment škole“.

Direktorka je kazala da su u Školskom odboru po tri predstavnika Saveta roditelja, lokalne samouprave i nastavnika koji su doneli odluku o kupovini novog vozila.

„Nejasno je zašto je neko iznenađen, jer je zvanična odluka doneta 24. juna i to jednoglasno da se kupi automobil jer nije bilo dovoljno sredstava za kupovinu kombija koji bi bio dovoljno kvalitetan i bezbedan za decu“, istakla Stantić Prćić.

Napomenla je da nov automobil koji je kupljen ima sedam sedišta, dok bi kombi imao svega dva sedišta više.

Dodala je da ne zna da bilo koji roditelj dece koja pohađaju ovu školu pripada neformalnoj Mreži koja je uputila kritike.

„Mreža građana Srbije nema nijednog roditelja iz Tavankuta, tako da mi je to malo nejasno koja je njihova uloga u ovoj priči“, kazala je Stantić Prćić.

Mreža građana Srbije osnovana je u februaru 2024. i nalog na društvenim mrežama, ali se ne navodi ko stoji iza nje, niti koje organizacije ili građani je čine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari