Da li trudnice potpisuju dokument koji bolnicu oslobađa krivice 1Foto: Beoinfo

Sporazumeli smo se da oslobađamo obaveza, zahteva za odštetom ili bilo koje odgovornosti od bilo koje štetne posledice koja može da iskrsne iz planirane procedure, uključujući komplikacije vezane za porođaj, postporođajni period, kao i komplikacije vezane za buduću trudnoću i porođaj. Oslobađamo bolnicu, kao i stručni tim od svake odgovornosti u vezi sa kasnijim nesporazmima i sporovima koji mogu iskrsnuti između pacijentkinje i supruga/partnera“, deo je dokumenta koji kruži društvenim mrežama, a koji trudnice u Srbiji navodno treba da potpišu pred porođaj.

Pacijent bi, i u državnoj i privatnoj bolnici, trebalo da potpiše informisani pristanak na odgovarajuću pojedinačnu intervenciju, odnosno proceduru, ali da nijedan od njih nema klauzulu da štiti doktora od daljih sporova, niti ima bilo kakav formalno-pravni element, kaže za N1 doktorka Snežana Rakić, nekadašnja načelnica porodilišta Naroni front i narodna poslanica.

„U tom papiru koji se vrti po društvenim mrežama kombinovano je i to da pacijenti pristaju na sve moguće intervencije, ali i da postoji klauzula koja štiti doktora i bolnicu od daljih nekih međusobnih sporova. Kada se donose ti informisani pristanci, u mojoj bivšoj bolnici to je utvrdio stručni kolegijum. To je prošlo niz provera da bi stiglo do momenta da pacijent potpisuje, isto je tako i u privatnim bolnicama. To je deo protokola rada svake bolnice. I za svaku intervenciju pojedinačno, bilo da se radi o porođaju, komplikaciji, ili intervenciji“, objašanjava doktorka.

Kako dodaje, Zakon o pravima pacijenata je tražio da se to jasno definiše.

„Postoji čitav niz papira za svaku pojedinačnu proceduru. Formalno-pravno, taj drugi deo koji se tiče prava pacijenta i njegovih daljih žalbi, nije stajao na tom papiru, niti bolnica može da traži da se pacijent odriče od takve vrste odgovornosti. Bolnica i oni koji rade u njoj moraju da ispoštuju protokol i ako odstupe od toga, onda idu stručni nadzori, unutrašnji, spoljašnji, pa razne formalno-pravne procedure“, navodi naša sagovornica.

Ona ističe da trudnica u tom periodu pred porođaj ima smanjenu stopu uračunljivosti.

„Formalno-pravno gledano, žena mora da se upozna samo sa komplikacijama, ali samo onima koje svaka pojedinačna intervencija nosi sa sobom. Mislim da bi sekundarni centri trebalo da se se konsultuju sa kolegama iz tercijarnih pre no što se takvi pristanci naprave“, kaže dr Rakić.

Potrebna preformulacija dokumenta

Kako navodi, taj papir mora da se preformuliše, i da ne može da ostane u tom obliku.

„Ovde je reč o komplikacijama koje mogu da nastanu, formalno-pravno mora da se nađe način kako će to da izgleda. Imala sam prilike da radim i u našim, i u stranim bolnicama, ali ne znam za to da bolnica ne odgovara ni za kakve komplikacije, odnosno za sve što se dešava na porođaju. Ne verujem da je to tako, mislim da je to nekako sklepano na grub način. Takav papir, kad bi ga pokazali na sudu, mislim da nema nikakvu formalno-pravnu težinu“, ističe dokorka.

Žena, ukoliko neće da potpiše tu saglasnost, sigurno neće biti vraćena kući, dodaje.

„izbor je na pacijentu da li će da potpiše. U svakoj bolnici postoje stručni protokoli koji moraju da se poštuju prilikom načina vođenja porođaja. Kada bi se sve poštovalo na odgovarajući način, kada bi za neadekvatno ponašanje ljudi bili sankcionisani, bilo bi drugačije“, poručuje dr Snežana Rakić.

N1 uputio je mejl upravi porodilišta koje se pominje na društvenim mrežama uz dokument kojim se bolnica oslobađa bilo kakve odgovornosti i čeka njihove odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari