Tuberkuloza u Novom Pazaru pod kontrolom: Nema novih slučajeva, a do kraja nedelje biće završeno testiranje učenika u OŠ "Stefan Nemanja" 1Foto: S. N.

Novopazarski Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) ove nedelje testira na tuberkulozu učenike OŠ „Stefan Nemanja“ u koju ide troje zaražene dece.

-Testiranje nastavnika u toj školi je završeno i niko od njih nije pozitivan na tuberkulozu. Provera učenika još traje i trebalo bi da bude završena do kraja ove sedmice – rekla je za Danas portparolka ZZJZ dr Maida Iković i podsetila da je testiranje nastavnika i učenika druge škole, OŠ „Bratstvo“, završeno prošle sedmice.

Dr Iković je naglasila da je epidemija tuberkuloze među decom pod kontrolom.

– Osim devtoro dece, osomoro školskog uzrasta i jedno predškolskog, nema dijagnostikovanja novih zaražavanja – kaže ona.

Troje obolele dece nalazi se na lečenju u beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“ jer u Novom Pazaru ne postoji odeljenje na kojem bi se ona lečila.

Odrasli se leče na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u ovom gradu.

Epidemija tuberkuloze u Novom Pazaru proglašena je pred novogodišnje praznikejer je obolelo šestoro dece iz dve porodice zbog čega je nazvana „porodičnom epidemijom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari