Petoro dece u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“ ne ide na nastavu zbog sumnje da su dobila tuberkulozu, prenosi B92. Zvaničnih potvrda o tome nema, ali je u školi zavladala panika.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od nastavnika je bolestan dolazio u školu da bi sredinom meseca bio primljen na Infektivnu kliniku. U školi „Kralj Petar Prvi“ zavladala je panika pošto su se kod nekoliko dece pojavili navodni simptomi tuberkuloze. Reč je o deci drugog razreda. Samo jedan od roditelja je bio spreman da objasni šta se dešava.

– Mi smo dobili informaciju da se kod petoro dece pojavio simptom, ne znači da su deca obolela, ali postoji opasnost. Pušteni smo na volju, sami se snalazimo. Niko nas ništa ne informiše, kazao je roditelj jednog od učenika Jovan Ćosić.

Sumnju da je TBC prisutan izazvao je jedan od nastavnika koji se razboleo, a zatim bio primljen na Infektivnu kliniku. U četvrtak bio je sazvan i Savet roditelja, gde su bile prisutne i doktorke sa te klinike, koje još uvek nisu imale zvanične rezultate. Roditelji dodatno sumnjaju da se nešto dešava, jer niko iz nadležnih institucija nije došao da pregleda decu i pored toga što nekoliko njih ne dolazi u školu.

Direktorka škole Milka Boškov kaže da zvanične rezultate nema. „Na savetu roditelja bile su doktorke sa Infektivne klinike koje su zadužene za TBC, a koje ne znaju razlog njegovog ležanja na Infektivnoj klinici“, rekla je direktorka škole. Direktorka škole kaže da su se odmah obratili Domu Zdravlja Stari grad, koji je zadužen za tu školu i Institutu za Javno zdravlje Beograd, i da čekaju rezultate.

„Mi smo održali dva sastanka sa roditeljima da bi dva puta čuli potvrdu kako da se postupa sa decom radi preventive, naši roditelji su odmah krenuli na preglede radi preventive, posle dece. Bez obzira što naša škola nema nikakav zvaničan dokument, ići ćemo na preventivne preglede, kaže Boškov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari