Grupa imigranata izazvala je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu incident u kojem su povrijedili tri službenika i pričinili materijalnu štetu – saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Incident se dogodio u ponedeljak uveče kada je državljanin Palestine Ahmed Maji koji je, ne poštujući kućni red, pokušao na silu izaći iz muškog odjeljenja, u čemu je spriječen uz objašnjenje da će izaći vani zajedno sa ostalim korisnicima Centra.

U tom momentu korisnik Centra Zeyad Al Gertani, državljanin Iraka, pritrčao je stolu gdje se nalazila kaseta sa lijekovima, koju je bacio na pod i pokušao da prevrne sto, u čemu su ga spriječili službenici obezbjeđenja.

Al Gertani ih je potom gađao stolicom, dok je alžirski državljanin Gaci Nurudin iščupao sa zida telefonsku govornicu i njom gađao jednog službenika obezbjeđenja, koji je uspio izbjeći ovaj udarac. Gacija su bezbjednosni organi Bosne i Hercegovine proglasili prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH. Bio je povezivan sa terorističkim napadom u Bugojnu.

Kada je vođa smjene izdao naredbu da se svi korisnici Centra upute u svoje sobe, grupa je na poziv Al Gertanija stolicama napala službenike obezbjeđenja. U smirivanju situacije tri službenika Centra su povrijeđena.

Neredi su prestali nakon što su službenici obezbjeđenja Centra, uprkos fizičkim nasrtajima Gacija Nurudina i Smaila Jetija, uspjeli da fizički savladaju i izoluju Al Gertanija od ostalih, nakon čega su se u svoje sobe povukli i ostali. Službenici obezbjeđenja su u smirivanju situacije i uspostavljanju reda upotrijebili fizičku snagu poštujući načelo proporcionalnosti, na taj način da su koristili samo onaj nivo prinude koji je adekvatan opasnosti, s obzirom da je riječ o aktivnom otporu korisnika, odnosno napadu na službenika obezbjeđenja i ne postupanju po naređenjima vođe smjene da prestanu sa napadom.

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Istočno Sarajevo po naredbi dežurnog tužioca. Kompletan događaj snimljen je kamerama video nadzora Centra, a nadležnom tužilaštvu biće podnesen izvještaj o ovom neredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari