Građani Bosne i Hercegovine glasali su juče širom države na opštim izborima od sedam do devetnaest časova. Kako navode bosansko-hercegovački mediji, na jednom biračkom mestu u Sanskom Mostu, u Federaciji BiH, potukla su dva člana biračkog odbora. List Dnevni avaz piše da je oko osam sati i deset minuta intervenisala policija zbog tuče dva posmatrača. Predsednik Opštinske izborne komisije u Sanskom Mostu Haris Karat rekao je tim posmatračima posle incidenta zabranjeno da dalje nadgledaju izborni proces.


Ukupno 3.278.908 birača, koliko se nalazilo na Centralnom biračkom spisku, odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine voditi BiH. Oni su birali članove Predsedništva BiH, zastupnike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednika i potpredsednike RS, te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH. Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata – 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Biralo se 518 nosilaca mandata. Za praćenje ovogodišnjih izbora bilo je akreditovano osam hiljada posmatrača. Centralna izborna komisija prve preliminarne rezultate za članove Predsedništva BiH trebalo je da objavi u ponoć, a izborna tišina trajala je do zatvaranja biračkih mesta. Do 13 časova odziv birača je za četiri odsto bio veći nego na prethodnim, održanim pre četiri godine.

Kašnjenja u otvaranju birališta zabeležena su samo na nekoliko mesta. Kako je izjavila predstavnica Centralne izborne komisije Maksida Prcić, kašnjenja su uglavnom bila minimalna i tehničke prirode. Na novinarsko pitanje o biračkim mestima gde je zabeležen veći broj glasačkih listića od broja glasača predsednik CIK-a Stjepan Mikić rekao je da njega više brine informacija koja je stigla s jednog biračkog mesta u Derventi, da je dopremljeno 300 biračkih listića manje nego što je potrebno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je potvrdilo da je na jednom biračkom mestu u Banji Vrućici kod Teslića glasanje bilo prekinuto oko 40 minuta, nakon što je jedan građanin sa biračkog mesta izneo neupotrebljen glasački listić. „Oko devet sati na biračkom mestu Kiseljak – Banja Vrućica u opštini Teslić zabeleženo je da je glasački odbor greškom dao dva glasačka listića građaninu, koji je posle glasanja izneo jedan neupotrebljen listić iz prostorija izbornog mesta i pocepao ga“. saopšteno je iz MUP RS. Inače, na području cele RS na sat vremena je juče bila prekinuta internet veza. Internetu se nije moglo pristupiti ni preko mobilnih telefona. Veze su opet uspostavljene nešto pre 15 časova.

Članica Evropskog parlamenta iz Slovenije i članica Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Tanja Fajon izrazila je nadu da će u BiH na opštim izborima pobediti proevropski političari. Fajonova je za sarajevski Dnevni avaz izrazila očekivanje da će izbori, biti pošteni i demokratski, da će građani iskoristiti svoje pravo i glasati u što većem broju.

Ona je kazala da očekuje da će posle izbora što pre biti formirana nova vlast „koja će se okrenuti evropskim integracijama i prioritetima građana“. „Potrebno je BiH vratiti kredibilitet, kojeg je do sada nedostajalo. Očekujem da će političari od sada imati odgovornost za zemlju i građane. Nadam se većem odzivu birača“, kazala je Fajonova.

Karl Bilt, bivši visoki predstavnik u BiH i švedski ministar spoljnih poslova, napisao je na svom Tviter profilu da se nada da će „lep i sunčan dan u Bosni doneti veliki preokret na izborima“. Otpravnik poslova američke ambasade u Sarajevu Nikolas Hil u ulozi posmatrača obišao je nekoliko biračkih mesta u prestonici BiH i izrazio nadu da će odziv birača biti dobar.

Nemački Dojče vele ocenio je da složeno državno uređenje u BiH često dovodi do zastoja i onemogućava zemlju da napravi ekonomski i socijalni napredak. „Evropska komisija je upozorila da će nakon izbora biti krucijalno da zemlja hitno pokrene socijalno-ekonomske reforme i konačno krene prema EU“, naveo je Dojče vele.

Sorensenov poziv

Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen pozvao je birače u BiH da izađu na birališta u što većem broju. Sorensen je posetio jedno biračko mesto u Istočnom Sarajevu i naveo da ga veoma zanima kolika će biti izlaznost građana na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari