Javna rasprava o uticaju izgradnje hidrocentrala u kanjonu Lima na životnu sredinu, koju je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zakazalo za sredu u zgradi SO Prijepolje, nije održana zbog tuče pristalica i protivnika gradnje. Nekoliko povređenih je odvedeno u Hitnu pomoć, a reagovala je i policija koja je prekinula tuču, pozvala nekoliko ljudi na informativni razgovor i ispituje šta se desilo.


Protivnici gradnje okupljeni u Koordinacionom odboru za očuvanje reke Lim tvrde da iza tuče stoji „obezbeđenje“ REV, kanadske firme zainteresovane za gradnju . „Oni su formirali i plaćaju nekakav Odbor za izgradnju HE. Članovi tog Odbora su nas napali, pretukli i mom ocu naneli teže povrede o čemu imamo lekarsko uverenje“, tvrdi Amel Kurbegović, član Koordinacionog odbora za očuvanje reke Lim. Amel i njegov otac Esad su među povređenima. „Očekujemo da reaguje javni tužilac i podnese krivične prijave. Bio je prisutan i naš advokat, pa ćemo podneti i privatne tužbe“, najavljuje Amel Kurbegović. On kaže da će nastaviti da se bore protiv gradnje HE.

Kanadska firma REV je, pre nekoliko godina, najavila gradnju hidrocentrala u dolina Lima, ali se pojedini meštani, naročito obližnjeg Brodareva protive gradnji. Oni strahuju da će HE uništiti prirodu, mada REV tvrdi da će ispoštovati sve standarde u zaštiti životne sredine. U saopštenju izdatom nakon incidenta REV tvrdi da su predstavnici investitora, stručnjaci koji su radili „Studije uticaja na životnu sredinu u vezi sa izgradnjom hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2“, eksperti Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Instituta za društvene nauke bili spremni da odgovore na sva pitanja, ali nisu imali priliku.

REV očekuje da nadležno ministarstvo zakaže novu javnu raspravu. Dodaje se da je ova kompanija fokusirana na razvoj obnovljivih izvora energije. „REV na projektima izgradnje hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2, radi u skladu sa izdatim energetskim dozvolama Republike Srbije. Ukupna vrednost investicije je 140 miliona evra“, poručuje kanadska kompanija.

U REV odbacuju tvrdnje protivnika gradnje da stoje iza incidenta. „Na samom događaju je došlo do sukoba zainteresovanih strana, tačnije delova lokalnog stanovništva koji podržavaju, odnosno, ne podržavaju projekat. Insinuacija da je REV navodno doveo obezbeđenje je neistinita jer je samu raspravu organizovalo resorno ministarstvo u saradnji sa opštinom Prijepolje“, saopštava REV. Na pitanje da li će incident uticati na njihove planove, u REV odrečno odgovaraju. „Izrada dokumentacije projekta je u finalnoj fazi, studije opravdanosti su gotove, očekuju se finalna mišljenja i evaluacije revizionih komisija na studije. U skladu sa rezultatima studija i mišljenja relevantnih institucija pristupiće se obezbeđivanju lokacijske i građevinske dozvole“, poručuje ova firma. Javna rasprava je juče organizovana u Sjenici i prošla je bez problema.

Krivične prijave zbog tuče

Policijska uprava iz Prijepolja saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv A.S. (1981) iz Prijepolja zbog sumnje da je naneo teške telesne povrede E.K. (1948) iz Brodareva u tuči prilikom javne rasprave o izgradnji dve hidrocentrale na Limu. Na utvrđivanju prekršajne odgovornosti učesnika u tuči policija nastavlja rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari